Kanapki z awokado i jajkiem na miękko
Awokado to skarbnica kwasów Omega-3 i -6, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jeżeli chcesz mieć nie tylko gładką cerę, mocne włosy i paznokcie, a także wzmocnić odporność, to powinien być numer jeden na twojej liście! Jajko na miękko jest bardziej lekkostrawne co sprawi, że podczas porannego śniadania nie spowoduje uczucia przepełnienia.
Smoothie z imbirem, kurkumą i ananasem
Składniki:
- 2 cm kawałeczek kurkumy,
- 4 cm kawałek świeżego imbiru,
- 200 g ananasa.
- mleko lub jogurt naturalny
Przygotowanie:
Wszystkie składniki przełóż do blendera kielichowego i zmiksuj. Możesz je wypić z kubka lub też zaserwować w misce i dodać do tego płatki owsiane, granolę lub musli z kawałkami owoców. To bardzo energetyczne i dość pikantne śniadanie, które rozgrzeje cię od środka w te chłodne dni!
Owsianka z orzechami, pestkami dyni i miodem na zimno
Składniki:
- szklanka płatków owsianych górskich,
- garść orzechów włoskich lub laskowych,
- garść pestek dyni,
- łyżeczka miodu,
- mleko roślinne lub inne dowolne.
Przygotowanie:
W tym przypadku spróbuj zalać płatki owsiane dzień wcześniej i włożyć je do lodówki na noc. Owsianka gotowana ma wyższy indeks glikemiczny i dodatkowo sprawia, że w połączeniu z owocami czy miodem zamiast dodać energii sprawia, że jesteśmy ospali i przejedzeni. Z rana dodaj pokrojone orzechy, pokruszone pestki dyni oraz miód. Wymieszaj dokładnie i poczekaj, aż nieco temperatura wzrośnie po wyjęciu płatków z lodówki.
Spring rolls z kawałkami warzyw i kiełkami
Składniki:
- papier ryżowy,
- marchewka,
- burak,
- pietruszka,
- kiełki rzodkiewki,
- sos sojowy,
- masło orzechowe,
- sok z cytryny.
Przygotowanie:
Warzywa dokładnie obieramy ze skórki i kroimy na cienkie paseczki. Mogą być tak cienkie jak pokrojony ogórek w rolkach sushi. Odstawiamy je na bok i marynujemy w soku z cytryny, sosie sojowym i maśle orzechowym bez cukru. Namaczamy papier ryżowy i delikatnie zwijamy składniki. tak przygotowane spring rolls podajemy z sosem sojowym.
Domowe batony musli z dyni i orzechów
Składniki:
- dynia hokkaido,
- płatki owsiane,
- daktyle suszone,
- orzechy włoskie lub laskowe,
- kawałki czekolady gorzkiej,
- wiórki kokosowe.
Przygotowanie:
Upiecz dynię hokkaido w kawałkach lub przekrój na pół. Gdy wystygnie, zmiksuj ją na puree i zmieszaj z płatkami owsianymi i zmielonymi daktylami. Dodaj pokruszone orzechy oraz kawałki czekolady. Tak wymieszaną masę włóż do silikonowych foremek. Przełóż do zamrażalnika na 30 minut. Po wyjęciu obtocz każdy z nich w wiórkach kokosowych. Jeżeli chcesz przetransportować je jako drugie śniadanie do pracy czy szkoły, użyj papieru śniadaniowego do zapakowania.
Komentarze