Jak wybrać dynię?

Dynia występuje w wielu różnych odmianach różniących się od siebie grubością skórki, konsystencją i smakiem miąższu. Kupując dynię, wybierz warzywo z brązową i wysuszoną końcówką (oznacza to, że dynia na pewno jest dojrzała). Małe i okrągłe dynie charakteryzują się słodkim smakiem i świetnie nadają się do przygotowania placków, ciasta dyniowego, babeczek czy konfitury. Chcesz przyrządzić zupę lub warzywne stir fry? Sięgnij po dynię kabocha popularną w kuchni japońskiej. Dynia ta ma jadalną skórkę w kolorze zielono-żółtym, a jej miąższ w smaku przypomina słodkie ziemniaki. Żeby zrobić sycące i zdrowe frytki, wybierz odmianę hokkaido, która dzięki miękkiej skórce i zwartej konsystencji świetnie nadaje się do tego przepisu z dyni.

Jeśli obieranie i krojenie dyni oznacza dla Ciebie zbyt dużo pracy, wypróbuj już gotową mrożonkę Hortex. W kilka chwil zrobisz z niej zupę krem lub warzywne leczo.

Jak obrać i pokroić dynię?

Większość odmian dyń charakteryzuje się twardą skórką, która nawet po obróbce cieplnej nie nadaje się do jedzenia. Dlatego zanim zabierzesz się za gotowanie, przygotuj warzywo. Dynię przekrój na pół dużym i ostrym nożem i usuń z niej pestki (możesz je wysuszyć w piekarniku). Pokrojoną na mniejsze kawałki obieraj małym nożykiem. Dopiero teraz posiekaj ją w kostkę.

Więcej praktycznych porad znajdziesz na http://www.hortex.pl/jak-obrac-i-pokroic-dynie/.

Przepis na zupę z dyni

Szukasz przepisu na lekką, ale sycącą kolację? A może chcesz podać wykwitną zupę na rodzinnym przyjęciu? Zupa z dyni o aksamitnej konsystencji i charakterystycznym słodkawym smaku z pewnością okaże się hitem wieczoru. Składniki, których potrzebujesz:

•    2 łyżki oliwy z oliwek
•    2 cebule
•    1 kg dyni (świetnie nadaje się do tego dynia kabocha bardzo popularna w kuchni azjatyckiej)
•    700 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
•    150 ml słodkiej śmietany
•    jako dodatek: garść nasion dyni, grzanki z chleba

W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę. Dodaj pokrojoną w kostkę dynię i smaż przez kolejne 8-10 minut. Dolej bulion, przypraw solą i pieprzem. Całość zagotuj, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut. Dodaj śmietanę, jeszcze raz całość zagotuj, a następnie zmiksuj na gładką masę. Żeby uzyskać idealnie gładką konsystencję, przelej zupę przez sitko. Posyp pestkami dyni i podawaj zupę z dyni z grzankami.

Przepis na ciasto dyniowe

Ten dyniowy placek na kruchym spodzie jest puszysty i delikatny. Idealnie aksamitna konsystencja ciasta sprawia, że rozpływa się w ustach. Tradycyjny amerykański deser to świetna propozycja na słodką przekąskę na rodzinne spotkanie. Sekretem ciasta dyniowego jest kremowy serek i masło, które łagodzą intensywny smak dyni. Przepysznie kremowy placek zachwyci każdego.

Składniki potrzebne do przygotowania ciasta:

Maślany spód (duża porcja)
•    1 szklanka zimnego, pokrojonego masła
•    2 ½ szklanki mąki
•    1 łyżeczka soli
•    ¼- ½ szklanki zimnej wody
•    1 łyżeczka octu

Dyniowa masa:
•    250 g serka śmietankowego typu philadelphia
•    425 g dyniowego puree
•    ½ szklanki roztopionego masła
•    2 łyżeczki wanilii
•    3 jajka
•    3 ¼ szklanki cukru pudru
•    1 łyżeczka cynamonu
•    1 łyżeczka gałki muszkatołowej
•    ¼ łyżeczki soli

Zacznij od przygotowania kruchego ciasta. Wymieszaj mąkę z solą i dodaj posiekane masło (powinno być bardzo zimne). Użyj robota kuchennego do połączenia składników. Powoli dolej zimną wodę i dodaj ocet. Mieszaj, aż całość utworzy jednolitą masę. Z ciasta zrób kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na przynajmniej 30 minut. Po wyjęciu rozłóż ciasto w formie i nagrzej piekarnik do 200°C. Teraz czas na wyłożenie masy.

Przygotowanie masy: W misce ubijaj przez 5 minut kremowy serek, aż stanie się lekki i puszysty. Dodaj puree z dyni i miksuj przez kolejnych przez 5 minut. Dołóż rozpuszczone masło i wanilię. Wymieszaj. Dodaj jajka i po każdym dokładnie miksuj masę. Wsyp cukier, cynamon, gałkę i sól. Wyłóż masę na przygotowane wcześniej ciasto. Piecz przez 15 minut w temperaturze 200°C, po tym czasie zmniejsz temperaturę do 175°C i piecz jeszcze ok. 45 minut. Żeby nie spiec brzegów ciasta z dyni, owiń je folią aluminiową. Po upieczeniu wstaw placek dyniowy do lodówki na 4 godziny. Podawaj z bitą śmietaną.

Przepis na dżem z dyni

Dyniowy dżem ze szczyptą korzennych przypraw i tartą skórką pomarańczy doskonale sprawdza się jako smarowidło do tostów czy dodatek do serów. Dżem z dyni przywodzi na myśl jesienne wieczory spędzane przy kominku ze szklanką ciepłej herbaty. Jest intensywny w smaku, ale uzupełniony sokiem pomarańczowym nabiera delikatności. Do przygotowania 4 słoików dżemu potrzebujesz:

•    1 ½ kg dyni obranej i pokrojonej w małą kostkę
•    sok z 2 pomarańczy i startą skórkę
•    1 łyżkę tartego imbiru
•    1 łyżeczkę gałki muszkatołowej
•    1 łyżkę cynamonu
•    1 kg cukru (w zdrowszej wersji maltitol lub ksylitol)

Pokrojoną dynię włóż do garnka. Dodaj przyprawy, cukier i sok pomarańczowy. Całość gotuj przez ok. 50 minut lub do czasu, aż dynia będzie całkowicie miękka. Mikstura powinna być gęsta i mieć przejrzysty pomarańczowy kolor. Rozgnieć dynię drewnianą łyżką lub zmiksuj całość blenderem. Przełóż dżem do słoików i od razu zakręć.[iii]

Inne przepisy na dżem z dyni znajdziesz też tu: http://www.hortex.pl/jak-zrobic-dzem-z-dyni-przepis-na-konfiture-z-dyni/.

Przepis na placki z dyni

Dyniowe placki z dynią to idealna przekąska na drugie śniadanie lub podwieczorek. Przypadną Ci do gustu, nawet jeśli nie przepadasz za warzywami, ale lubisz sprawiać sobie przyjemność jedzeniem. Do przygotowania dyniowych placków potrzebujesz:

•    250 g dyni
•    300 ml soku z pomarańczy
•    50 g cukru (w zdrowszej wersji ksylitol lub maltitol)
•    180 g mąki pszennej
•    ½ łyżeczki przyprawy do piernika
•    ½ łyżeczki proszku do pieczenia
•    2 jajka
•    100 ml mleka
•    2 łyżki oleju z pestek dyni
•    2 łyżki brązowego cukru
•    olej do smażenia

Obierz świeżą dynię i pokrój ją na kawałki. Możesz wykorzystać też dynię mrożoną Hortex. Włóż ją do rondelka, zalej sokiem pomarańczowym i gotuj do miękkości. Całość zblenduj. Wymieszaj mąkę, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia. Ubij białka z brązowym cukrem, dodaj żółtka i jeszcze raz ubij. Do sypkich składników dolej mleko, dołóż zblendowaną dynię i dokładnie wymieszaj. Dodaj olej z pestek dyni i ubite jajka. Wymieszaj. Usmaż placki na złocisty kolor na oleju. Jako dodatek możesz przygotować karmelizowane banany. Usmaż je na syropie klonowym na patelni.  

Przepis na puree z dyni

Warto mieć w zamrażalniku przygotowane wcześniej dyniowe puree, z którego zrobisz pyszne dyniowe placki, muffinki lub zupę. Sezon dyniowy jest teraz w pełni, więc zrób zapasy na kolejne miesiące. Dynię możesz z powodzeniem zamrozić w kostce lub w formie puree.

Przepis jest łatwy, a do przygotowania puree potrzebujesz tylko 1 słodkiej dyni. Przekrój warzywo na pół i usuń z niego pestki. Każdą z części przykryj folią aluminiową. Nagrzej piekarnik do 165°C. Dynię piecz w piekarniku przez 1 godzinę lub do czasu, aż będzie miękka. Widelcem zbierz miąższ z dyni i zmiksuj go blenderem. Przetrzyj przez sitko, żeby uzyskać idealnie gładką konsystencję.

Przepisy z dynią dobrze smakują zarówno w wersji na słodko, jak i na słono. Dynia świetnie nadaje się do przyrządzenia zupy krem, pożywnych placków czy eleganckiego ciasta dyniowego. Dzięki mrożonkom możesz przygotowywać z niej pyszne dania przez cały rok.

Źródła:

„Jeść zdrowiej warzywa i owoce” Kuchnia Lidla
https://www.southernliving.com/veggies/squash/cooking-pumpkin-picking-tips
http://kuchniaazjatycka.com/nietypowe-skladniki/warzywa/dynia-kabocha/
http://www.hortex.pl/jak-obrac-i-pokroic-dynie/