Z pomocą przychodzą przepisy z masłem orzechowym od Maslove!

Gofry z masłem orzechowym

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki oleju (najlepiej rzepakowego)
  • 150 g masła orzechowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

maslove

Przepis

Przygotuj dwie miski. W pierwszej znajdą się oddzielone od żółtek białka, w drugiej – żółtka. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij je na sztywną pianę. Do żółtek wsyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier, mleko, olej oraz masło orzechowe. Doskonale sprawdzi się tu zdrowe masło orzechowe z orzechów pekan. Całość wymieszaj przy pomocy miksera do połączenia się składników. Dodaj pianę z białek. Połącz delikatnie używając łyżki. Ciasto możesz odstawić na 15 minut, żeby odpoczęło. Nie jest to jednak konieczne.

Rozgrzej gofrownicę. Chochelką nakładaj odpowiednią porcję ciasta i dokładnie rozprowadzaj je na całej powierzchni. Gofry piecz 3-4 minuty lub przez czas podany w instrukcji gofrownicy.

Gofry z masłem orzechowym świetnie smakują z bananami (doskonałym źródłem potasu) lub z bitą śmietaną.

Szarlotka z masłem orzechowym

Składniki

  • 2 jajka
  • 420 g mąki pszennej
  • 2/3 kostki masła
  • 100g masła orzechowego MASLOVE Classic
  • 100 g cukru
  • 6 dużych jabłek
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki cukru trzcinowego

maslove

Przepis

Na stolnicę wysyp mąką. Dodaj pokrojone w kostkę masło oraz cukier. Dodaj jajka i wszystko wyrabiaj aż ugnieciesz ciasto. Oderwij 1/3 masy i wstaw do lodówki. Resztą rozłóż w formie do tarty, którą wcześniej wyłóż papierem do pieczenia. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i zapiekaj spód szarlotki przez 15 minut w temperaturze 180-190 st. C. W tym czasie obierz jabłka i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj z cukrem trzcinowym i masłem orzechowym.

Wyciągnij z piekarnika spód. Rozłóż na nim jabłka i posyp cynamonem. Wstaw do piekarnika na kolejnych 35 minut. W tym czasie wyjmij z lodówki 1/3 schłodzonego wcześniej ciasta i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Po 15 minutach pieczenia otwórz piekarnik i posyp kruszonką wierzch ciasta. Piecz wszystko razem do końca aż się zarumieni. Ostudzone ciasto możesz posypać cukrem pudrem. Gotowe!

Pancakes z masłem orzechowym

Składniki

  • 4 białka jaj
  • 80 g otrąb owsianych
  • 50 g masła orzechowego arachidowego
  • 100 g truskawek

maslove

Przepis

Jak widać, do przygotowania pankejków wystarczą jedynie cztery składniki. Jest to naprawdę prosty przepis, którego wykonanie zajmie dosłownie kilka minut. Na samym początku w misce przygotuj cztery białka i lekko je ubije – piana nie powinna być sztywna. Następnie przy pomocy blendera zmiel otręby owsiane (lub płatki owsiane) na gładki proszek, który powinien mieć konsystencję mąki. Dodaj zmielone otręby do ubitych lekko białek i dokładnie wymieszaj. Smaż pankejki na dobrze rozgrzanej patelni po około 2 minuty z obu stron. Kontroluj czas smażenia, by placuszki się nie przypaliły. Gdy wszystkie pancakes będą już gotowe, przełóż je masłem orzechowym i truskawkami pokrojonymi w plasterki, układając je jeden na drugim w stosiki po około 4-5 sztuk. Jeśli chcesz, by Twoje pancakes były nieco słodsze, możesz dodać do nich odrobinę słodzika, szczyptę cynamonu czy innej ulubionej przyprawy. Nie powinno być to jednak konieczne, ponieważ truskawki dodadzą im odpowiedniej słodyczy.

Muffinki z masłem orzechowym

Składniki

  • 200 g mąki pszennej
  • 200 g ksylitolu lub erytrytolu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 g masła
  • 200 g masła z kawałkami orzechów
  • 2 jajka
  • 200 ml mleka
  • 150 g masła roślinnego
  • 60 g cukru pudru
  • 100 ml śmietany 30% lub 36%
  • 150 g gładkiego masła orzechowego

maslove

Przepis

Do miski dodaj miękkie masło, cukier oraz masło orzechowe crunchy, a następnie zmiksuj składniki do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie, ciągle miksując, dodawaj po jednym jajku. Teraz zmniejsz obroty miksera i powoli dolewaj mleko naprzemiennie z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.

Do pieczenia możesz wykorzystać gotową formę na muffinki, a także silikonowe lub papierowe papilotki. Wypełnij je do połowy. Ciasta powinno wystarczyć na ok. 15-18 muffinek. Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C i piecz przez ok. 25 minut.

Gdy muffinki z masłem orzechowym będą w piekarniku, przygotuj krem. Na początku ubij śmietanę na sztywno, a następnie zetrzyj miękkie masło, cukier puder oraz masło orzechowe na masę kremową. Dodaj do niej ubitą śmietanę i delikatnie wymieszaj za pomocą szpatułki.

Jeśli muffinki są już wystudzone, możesz śmiało udekorować je masą w dowolny sposób. Do tego celu możesz wykorzystać na przykład rękaw cukierniczy lub po prostu nałożyć krem szpatułką. Dodatkowym sposobem na ozdobienie muffinek jest posypanie ich pokruszonymi orzeszkami.

maslove

Składniki

  • 540 g mąki pszennej typ 750
  • 80g cukru
  • 5 g soli
  • 15 g drożdży instant
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 300 g mleka
  • 3 jaja
  • 100 g masła orzechowego
  • 2 duże gruszki
  • 50g cukru trzcinowego

Przepis

Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, dodajemy jajka i sól. W rondelku podgrzewamy lekko mleko i rozpuszczamy w nim cukier. Gdy zawartość rondelka przestygnie (powinna mieć ok. 30 stopni Celsjusza) wlewamy ją do miski z mąką. Wyrabiamy ciasto do uzyskania jednolitej masy. Pod koniec wyrabiania dodajemy masło i wyrabiamy dalej do połączenia składników. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy delikatnie ciasto w kształt prostokąta. Rozwałkowane ciasto smarujemy masłem orzechowym, zostawiając ok. 5 cm czystego brzegu na dłuższym boku, posypujemy pokrojoną w kostkę gruszką i cukrem trzcinowym. Czysty brzeg smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem i zaczynamy zwijać nasze ciasto zaczynając od drugiego brzegu. Zwiniętą roladę kroimy na kawałki o grubości ok. 3 cm i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane bułeczki odkładamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Po tym czasie smarujemy je roztrzepanym jajkiem z mlekiem i pieczemy w 180 stopniach przez ok. 15-20 minut.
Drożdżówki z masłem orzechowym i gruszką – pełnia smaku i zdrowia

Nadzienie z gruszki z masłem orzechowym to źródło wielu składników odżywczych mających pozytywny wpływ na zdrowie. Samo masło orzechowe – to bez dodatków i konserwantów – to źródło kwasów tłuszczowych jednonienasyconych i wielonienasycone, które są korzystnym dla naszego organizmu rodzajem tłuszczu. Masło orzechowe bogate jest w błonnik, białko, witaminy E i K, kwas foliowy, magnez i potas, przeciwutleniacze i związki fenolowe. Podobnie jak w przypadku ciasta drożdżowego, orzechom zarzuca się wysoką kaloryczność. Jednak spożywane z umiarem drożdżówki z masłem orzechowym i gruszką z pewnością nie zaszkodzą naszej kondycji i figurze. Co więcej – zawsze poprawią nam nastrój!

Przepisy pochodzą ze strony: maslove.pl