1. Miód

To naturalny lek w walce z osłabieniem organizmu, przeziębianiami i grypą. Regularnie spożywany działa jednak przede wszystkim profilaktycznie – wystarczy łyżeczka miodu dziennie, by naturalnie wzmocnić odporność organizmu. Warto pamiętać tylko o tym, by nie rozpuszczać go w gorących napojach (powyżej 40 stopni), gdyż traci wówczas swoje cenne właściwości. Różne rodzaje miodu sprawdzą się przy różnych dolegliwościach:

- miód spadziowy jako naturalny środek wykrztuśny

- miód lipowy ma działanie przeciwgorączkowe i przeciwkaszlowy

- miód wielokwiatowy pomoże przy zapaleniu gardła i przeziębieniu, a także w leczeniu chorób serca

- miód akacjowy wspomaga trawienie, zapobiega chorobom wrzodowym i schorzeniom nerek oraz dróg moczowych.

2. Kiszonki

Czyli naturalne probiotyki. Pomagają one utrzymać odpowiednią florę bakteryjną w jelitach, co przekłada się też na wzmocnienie ogólnej odporności organizmu. Do wyboru mamy cały repertuar smaków: obok kiszonej kapusty i ogórków, warto spożywać także sok z kiszonek albo zakwas buraczany, a także zupy na bazie kiszonek (dodajemy je pod koniec gotowania, żeby nie straciły swoich właściwości).

3. Czosnek

Działa jak naturalny antybiotyk: przeciwwirusowo, bakteriobójczo i przeciwgrzybiczo. Oprócz tego zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy i ma właściwości antynowotworowe, korzystnie wpływa też na drogi moczowe i oddechowe, obniża cholesterol i ciśnienie tętnicze. Czosnek poprawia odporność głównie poprzez wzmacnianie leukocytów, które chronią organizm przed patogenami. Dlatego codziennie powinniśmy spożywać przynajmniej jeden jego ząbek. I choć nie każdy jest zwolennikiem czosnku, jego specyficzny zapach można łatwo zneutralizować – wystarczy łyk czerwonego wina, woda z miodem i cytryną albo kawałek jabłka.

4. Czarny bez

Jego lecznicze właściwości były doceniane już w starożytności. Ze względu na właściwości napotne, przeciwgorączkowe, przeciwzapalne i wykrztuśne, doskonałym lekarstwem na grypę oraz przeziębienia są zwłaszcza kwiaty czarnego bzu. Najczęściej wykorzystuje się je do przyrządzenia leczniczych naparów albo syropu (sprawdź przepis >>). Z kolei owoce działają przeczyszczająco, moczopędnie, odtruwająco i przeciwbólowo, są też naturalnymi przeciwutleniaczami.

5. Migdały

Wystarczy garść dziennie by poprawić odporność organizmu. Migdały są bogatym źródłem wzmacniającej system immunologiczny witaminy E i B2 oraz magnezu. Korzystnie wpływają na nasz system nerwowy, więc powinny być regularnie spożywane zwłaszcza przez osoby funkcjonujące pod wpływem stresu, przemęczone i pracujące fizycznie. Podobnie jak orzechy są polecane jako zdrowa alternatywa dla słodkości i słonych przekąsek.

6. Kapusta

Jest niezwykle bogatym źródłem witaminy C (której zawiera nawet więcej niż cytryna), a do tego zawiera sporo witamin z grupy B, A, E i K, wapń, żelazo, potas i kwas foliowy. Kapusta pomaga pozbyć się nadmiaru wody z organizmu, jest lekarstwem na wrzody żołądka, poprawia kondycję włosów i paznokci, coraz częściej słyszymy też o jej właściwościach antynowotworowych. Do tego jest niskokaloryczna i działa przeciwutleniająco. Na wzmocnienie odporności szczególnie polecany jest sok wyciśnięty z białej kapusty.

7. Cytryna

Jest bogatym źródłem witaminy C, która jest nieoceniona w profilaktyce jesienno-zimowych infekcji oraz codziennym wzmacnianiu odporności. Oprócz tego, cytryna zawiera też beta karoten, witaminy z grupy B i E oraz magnez, potas i żelazo. Sok z cytryny najlepiej pić z wodą (sam może podrażniać śluzówkę) i odrobiną miodu. Taka kombinacja to prawdziwe remedium na osłabienie.