Dieta antynowotworowa - podstawy

American Cancer Society zaleca jedzenie minimum 2,5 filiżanki warzyw lub owoców dziennie, jako podstawę ochrony przed nowotworami. Nie bez powodu - to właśnie one są najbogatszym źródłem związków fitochemicznych, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i hamują rozwój nowotworów, zapobiegając uszkodzeniom DNA. 

Podstawą profilaktyki antynowotworowej jest wiedza o tym, które pokarmy mogą nas skutecznie chronić przed zachorowaniem i zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka. Z roku na rok do tej grupy trafiają kolejne potwierdzone badaniami źródła przeciwrakowych substancji. 

Jakie warzywa i owoce mają najsilniejsze działanie antynowotworowe? Sprawdź >>>

Dieta antynowotworowa - czego powinniśmy unikać?

Spożywanie produktów, które chronią przed nowotworami to jeszcze nie wszystko. Równie istotne jest ograniczenie tzw. czynników rakotwórczych, które zwiększają ryzyko zachorowania. Na niektóre z nich - takie jak zanieczyszczenie środowika czy stres - nie mamy do końca wpływu. Jednak większość z nich można ograniczyć do minimum lub całkowicie wyeliminować. Zaliczamy do nich m.in.:

  • Palenie papierosów
  • Nadmierne spożywanie alkoholu
  • Promieniowanie UV
  • Nadwagę i otyłość
  • Brak regularnej aktywność fizycznej
  • Nadmiar soli

Dobrze jest też ograniczyć spożycie produktów wysoko przetworzonych, potraw z grilla, produktów wędzonych i mocno wysmażonych (spalonych), a także potraw i pokarmów zawierających duże ilości tłuszczów zwierzęcych (czerwone mięso, tłuste wędliny, pasztety, konserwy, duże ilości tłustych serów).

Zamiast tego:

  • Jedz warzywa i owoce pięć razy dziennie
  • Stawiaj na różnorodność - i różnokolorowe menu
  • Jedz produkty sezonowe, które są najzdrowsze
  • Chroń skórę przed słońcem 
  • Uprawiaj sport

--

Zobacz też: Koktajle o działaniu antynowotworowym - przepisy >>>