W tradycyjnym majonezie znajdziemy jajka, a dokładniej żółtka. Weganie, którzy nie jedzą produktów pochodzących od zwierząt opatentowali przepis bez ich użycia. Ubite jajka zastąpili aquafabą, czyli płynem znajdującym się w puszcze z konserwową ciecierzycą. Jak zrobić wegański majonez?

Wegański majonez – przepis

Składniki:

  • 60 ml aquafaby (z cieciorki możemy zrobić hummus)
  • ½ łyżeczki musztardy
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka syropu z agawy lub dowolnego słodzika
  • ¾ szklanki oleju, np. rzepakowego
  • opcjonalnie pieprz

oraz: blender i wysokie naczynie

Sposób przygotowania:

  1. W wysokim i wąskim naczyniu ubijamy aquafabę, ocet, sok z cytryny, sól, syrop z agawy i musztardę.
  2. Pod koniec ubijania wlewamy cienkim strumieniem olej rzepakowy.
  3. Ubijamy, aż powstanie puszysty i aksamitny krem.