W tradycyjnym majonezie znajdziemy jajka, a dokładniej żółtka. Weganie, którzy nie jedzą produktów pochodzących od zwierząt opatentowali przepis bez ich użycia. Ubite jajka zastąpili aquafabą, czyli płynem znajdującym się w puszcze z konserwową ciecierzycą. Jak zrobić wegański majonez?
Wegański majonez – przepis
Składniki:
- 60 ml aquafaby (z cieciorki możemy zrobić hummus)
- ½ łyżeczki musztardy
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka syropu z agawy lub dowolnego słodzika
- ¾ szklanki oleju, np. rzepakowego
- opcjonalnie pieprz
oraz: blender i wysokie naczynie
Sposób przygotowania:
- W wysokim i wąskim naczyniu ubijamy aquafabę, ocet, sok z cytryny, sól, syrop z agawy i musztardę.
- Pod koniec ubijania wlewamy cienkim strumieniem olej rzepakowy.
- Ubijamy, aż powstanie puszysty i aksamitny krem.
Komentarze