Ananas - egzotyczny owoc w naszej kuchni 

Ananas to wspaniały owoc, który za swoje walory smakowe i prozdrowotne od dawna pokochało wiele z nas. Jest bardzo cenny w naszej codziennej diecie, musimy być jednak czujni i zawsze decydować się na owoc w świeżej postaci. Na szczęście jest on dostępny w większości sklepów - dzięki temu możemy łatwo uniknąć dosładzanej wersji owocu w puszce. Nie bójmy się też obierać owoc - wystarczy ostry nóż i odcięcie twardej, ananasowej skóry nie stanowi problemu. 

Bogactwo wartości odżywczych ananasa

Owoc ten od lat doceniany jest za swoje zbawienne właściwości sprzyjające funkcjonowaniu naszego organizmu. Przede wszystkim jednak podkreślana jest jego niska kaloryczność - każda osoba licząca ilość kalorii powinna wprowadzić ananasa do swojej diety. 100 gramów owocu zawiera około 50 kalorii! 
Ananas jest pełen substancji odżywczych, przeciwutleniaczy i innych pomocnych związków, takich jak enzymy, które mogą zwalczać stany zapalne i choroby. Najbardziej cenne w owocu są jednak jego właściwości odżywcze i zawartość witamin oraz minerałów. Jeśli poszukujesz źródła witaminy C, B oraz manganu, ananas będzie doskonałym wyborem. Dzięki witaminie C wspomożesz swój układ odpornościowy i ułatwisz wchłanianie się żelaza z innych pokarmów. Mangan będzie doskonale wspierał twój metabolizm oraz procesy antyoksydacyjne.

Ananas - naturalne źródło przeciwutleniaczy 

Antyoksydacja (inaczej przeciwutlenianie) to proces przeciwdziałania wolnym rodnikom, które przyspieszają proces starzenia się naszej skóry, powstawanie stanów zapalnych oraz choroby. Ananasy są doskonałym źródłem flawonoidów i kwasów fenolowych - szczególnych przeciwutleniaczy, które także przeciwdziałają cukrzycy oraz chorobom wieńcowych.

Ananas na przyspieszenie trawienia 

Za te pożądaną wśród wielu osób właściwość odpowiedzialna jest związek o nazwie bromelaina. Enzym ten odpowiada za wspomaganie trawienia, dlatego też dodatek ananasa często odnajdziemy w suplementach wspomagających odchudzanie. Dzięki zawartości bromelainy owoc wskazany jest dla wszystkich, którzy cierpią na schorzenia związane z funkcjonowaniem trzustki. Enzym też przeciwdziała stanom zapalnym - ananas to prawdziwa bomba w problemach z odpornością.

Ananas w cieście - przepis na pyszny deser 

Przygotuj:

  • 150 g mąki pszennej,
  • 50 g cukru pudru,
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 jajko,
  • 200 ml (szklanka) jasnego piwa 
  • 0,5 kg obranego, świeżego ananasa,
  • olej słonecznikowy do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj ze sobą suche składniki, jajko natomiast dokładnie połącz z piwem.
  2. Suche i mokre składniki wymieszaj mikserem w jednej misce. Odstaw mieszankę na minimum 15 minut, do spęcznienia. 
  3. Ananasa obierz, pokrój na plastry i wydrąż twardy środek owocu (postępuj podobnie, jak przy robieniu racuchów z jabłkami).
  4. Przygotowane plastry ananasa obtocz w cieście.
  5. Na patelnię wlej około 1 cm tłuszczu. Smaż plastry ananasa na rozgrzanym oleju. 
  6. Gotowe ananasy w cieście ułóż na papierze kuchennych, by pozbyć się ewentualnego nadmiaru tłuszczu. Możesz posypać danie wiórkami kokosowymi lub dodatkowo ubić słodką śmietanę, by uzyskać deserowy charakter posiłku. 

Przetestuj także nasz przepis na pina coladę na bazie soku ananasowego! ->>

Ananasy są skarbnicą wartości odżywczych, doskonale wpływających na naszą odporność, na której szczególnie teraz bardzo nam zależy. Pamiętajmy jednak, by zawsze sięgać po świeżego ananasa i cieszyć się jego niepowtarzalnym, egzotycznym smakiem!