Anyż przywołuje na myśl kraje z rejonów Morza Śródziemnego. Jest dość słodki, przypomina nam często bardziej likier, niż wódkę. 

Anyż - charakterystyka

Anyż jest rośliną znaną od wieków. Od zawsze wykorzystywana jest w naturalnej medycynie. Nie znajdziemy jej w środowisku naturalnym, to roślina uprawna. Z anyżu pozyskuje się nasiona jak i olejek, który wykorzystywany jest w branży farmaceutycznej, ale i perfumeryjnej i spożywczej. W aptekach z dodatkiem anyżu znajdziemy syropy działająco wyksztuśnie. Anyż pobudza także produkcję mleka u matek i działa przeciwbakteryjnie. Insekty stronią od anyżu - olejek anyżowy sprawdzi się w walce z owadami. 

Odmiany anyżówki

Nalewka z anyżu znana jest na całym świecie. Anyżówka często ma delikatne różnice, dlatego w każdym kraju nalewkę nazywa się inaczej. W Grecji wypijemy uzo lub inaczej ouzo, Włosi podają sambucę, natomiast Libańczycy arak. Raki to anyżówka podawana w Turcji. 

Nalewka z anyżu - przepis

Nalewka z anyżu to alkohol, który z łatwością wykonasz w swoim domu. Nie potrzeba wielu składników, a wszystkie z nich są dostępne w większych marketach. Przygotuj:

  • 40 gramów nasion anyżu,
  • 10 sztuk anyżu (gwiazdek),
  • 0,5 kg cukru białego, 
  • 250 ml wody,
  • 1 l spirytusu (70%) lub wódki (45%),
  • przyprawy: po 5 goździków i ziarenek ziela angielskiego, 
  • skórka z połowy cytryny, 
  • ½ laski cynamonu.

Jak zrobić anyżówkę?
Sposób wykonania nalewki z anyżu jest szybki i nie wymaga od nas wiele pracy:

  1. W słoiku, w którym nalewka będzie leżakować przygotuj mieszankę przypraw. Wrzuć ziarna anyżu, anyżowe gwiazdki, połowę laski cynamonu, skórkę otartą z połowy cytryny oraz odliczone ziele angielskie i goździki. 
  2. W garnku podgrzej wodę z cukrem do jego rozpuszczenia. Ciepły roztwór przelej do słoika. 
  3. Powoli dolewaj alkohol. Wymieszaj całość i szczelnie zakręć. 
  4. Słój lub inny, wybrany pojemnik z anyżówką odstaw na minimum dwa miesiące (mieszanka może leżakować nawet do pół roku). 
  5. Po upływie czasu zlej anyżówkę przez gazę lub filtr i przelej do wcześniej przygotowanych butelek. Przechowuj kolejny miesiąc w ciemnym miejscu. 

Nalewka powinna mieć piękny kolor w odcieniach żółci, złota i brązu. Zapach powinien być bardzo intensywny. Jeżeli chcesz uzyskać anyżówkę w jasnych odcieniach, nie dodawaj cynamonowej laski do nastawu.


i
Stock

Zobacz również:

Drinki z anyżówką 

Nalewka z anyżu jest wdzięcznym alkoholem do przygotowywania drinków. Wypróbuj przepis na orzeźwiający drink łącząc:

  • 20 mililitrów anyżówki, 
  • 20 mililitrów wódki, 
  • 50 mililitrów soku ananasowego, 
  • 20 mililitrów soku limonkowego. 

Jeżeli szukamy nalewki, która zachwyci nas smakiem, a przy okazji zdziała coś dla naszego zdrowia - anyżówka będzie dobrym wyborem. Pomoże rozkurczyć mięśnie i ułatwi trawienie. 

Sprawdź też przepisy na: