Lato 1970 roku. Zdobywczyni Oscara, ikona mody w rodzinnej odsłonie. Fotograf Henry Clarke uchwycił aktorkę w momencie błogiego  spokoju ( zdjęcie główne). Audrey-Madonna właśnie realizuje życiowy plan. Po latach osobistych niepowodzeń (rozwód z aktorem Melem Ferrerem, dwa poronienia) nareszcie dopłynęła do swojego portu – od ponad roku jest szczęśliwą żoną, a od kilku miesięcy – po raz drugi mamą!  

Słynny amerykański fotograf współpracujący m.in. z pismem „Vogue” przyjechał specjalnie do aktorki, by zrobić jej prywatną sesję. – Nie rozumiem, dlaczego ludzie postrzegają mnie jako piękną – miała powiedzieć Audrey, patrząc w obiektyw aparatu. Uważała, że ma za duży nos
i stopy, jest zbyt chuda i ma podkrążone oczy. Ale latem 1970 roku najważniejszy był jej synek Luca. 

– Jestem włoską kurą domową, dokładnie tak, ja chciałam. Wbrew temu, co czasem można o mnie przeczytać, moje małżeństwo układa się wspaniale, a obserwowanie, jak dorasta mój syn, jest czymś cudownym – powtarzała w wywiadach. Razem z mężem, włoskim psychiatrą Andreą Dotti i dwoma synami: 10-letnim Seanem i małym Lucą mieszka wtedy w swoim domu La Paisible. Kocha i jest kochana. (– Poznaliśmy się latem 1968 roku na jachcie moich przyjaciół. A zakochaliśmy gdzieś między Efezem a Atenami – mawiał Andrea). 

© Audrey Hepburn Estate Collection; z książki Luki Dottiego “Audrey w domu”; HarperCollins Publishers/ Wydawnictwo Literackie; © Luca Dotti

Audrey uwielbiała swój ogród. "Przez całe życie tym, na co chciałam zarabiać, był własny dom. Marzyłam, żeby mieć dom na wsi, z ogrodem i drzewami owocowymi", mawiała aktorka. I tak się stało. Ogród w La Paisible  dostarczał rodzinie Audrey wielu warzyw.

fot. Henry Clarke; © Condé Nast Archive/Corbis; z książki Luki Dottiego “Audrey w domu”; HarperCollins Publishers/ Wydawnictwo Literackie; © Luca Dotti

I owoców. Z jabłek, śliwek i gruszek robiła dżemy, powidła, soki. Aktorka hodowała rabarbar – jej syn Luca wspomina kompoty i galaretki przygotowywane z łodyg tej rośliny. Ale najważniejsze w ogrodzie były kwiaty. Dbała o nie z oddaniem, co rano chodziła do ogrodu i wracała do domu z pełnymi koszami – zawsze chciała mieć dom pełen kwiatów. 

© Audrey Hepburn Estate Collection; z książki Luki Dottiego “Audrey w domu”; HarperCollins Publishers/ Wydawnictwo Literackie; © Luca Dotti

Z pasją też oddawała się gotowaniu. Zachowały się jej notesy wypełnione ręcznie notowanymi przez aktorkę przepisami. Są w nich m.in. przepisy na ulubiony makaron z sosem pomidorowym czy na okonia w pergaminie. 

© Earl Thiesen; z książki Luki Dottiego “Audrey w domu”; HarperCollins Publishers/ Wydawnictwo Literackie; © Luca Dotti

Ulubione przepisy Audrey

Penne alla vodka

  • 1/2 cebuli drobno posiekanej
  • szczypta pokruszonych płatków czerwonej papryki
  • 5 i 1/2 łyżki ( 80 g) masła
  • 1 szklanka puree z pomidorów
  • 1/2 szklanki dobrej wódki
  • 1/2 szklanki tłustej śmietany
  • gruba sól morska
  •  1/2 kg makaronu penne
  • 30 g utartego sera parmigiano reggiano

Na dużej patelni usmaż na maśle cebulę i płatki papryki. Dodaj puree z pomidorów, zmniejsz ogień, gotuj kilka minut i dodaj wódkę. Gotuj jeszcze kwadrans i dodaj śmietanę. Ugotuj makaron al dente  wsypując do garnka garść soli morskiej, przecedź i dodaj do sosu. Zwiększ ogień i smaż przez minutę, podrzucając lekko patelnię, aby makaron dokładnie wymieszał się z sosem. Posyp serem i podawaj.  

© Audrey Hepburn Estate Collection; z książki Luki Dottiego “Audrey w domu”; HarperCollins Publishers/ Wydawnictwo Literackie; © Luca Dotti

Okoń morski w pergaminie

  • 20 pomidorów koktajlowych
  • 1 średnia szalotka, drobno posiekana
  • po kilka gałązek świeżej pietruszki, bazylii drobno posiekanej
  •  4 ugotowane ziemniaki, pokrojone w talarki
  • 8 gałązek świeżego tymianku
  • 4 filety z okonia morskiego
  • sól morska do smaku
  • czarny pieprz

Rozgrzej piekarnik do 220 st. C. Wymieszaj pomidorki z szalotką, pietruszką i bazylią. Rozłóż 4 arkusze folii aluminiowej, na każdym ułóż talarki ziemniaków i gałązki tymianku, filet z ryby, każdą porcję posyp solą, pieprzem i mieszanką pomidorków z ziołami. Każdą porcję owiń drugim arkuszem folii, dokładnie zawijając brzegi. Piecz 20 min. Podawaj w folii. 

 

Ta rodzinna idylla potrwa jakieś 8–9 lat, nim małżeństwo Dottich podejmie decyzję o rozstaniu. – Mama nazywała siebie zwykłą wiejską dziewczyną – wspomina syn Luca Dotti. – Dopóki nie trafiłem do szkoły, nie wiedziałem, że jest słynną hollywoodzką gwiazdą. Ona była dla mnie Audrey Dotti, nie znałem żadnej Audrey Hepburn!  Razem czytaliśmy książki i moje ulubione komiksy, chodziliśmy na spacery z naszym psem Piccirim – zawsze wybierała psy ukochanej rasy terrier jack russel.

© Umberto Pizzi; z książki Luki Dottiego “Audrey w domu”; HarperCollins Publishers/ Wydawnictwo Literackie; © Luca Dotti
© Doris Brynner; z książki Luki Dottiego “Audrey w domu”; HarperCollins Publishers/ Wydawnictwo Literackie; © Luca Dotti

Więcej informacji o prywatnym życiu Audrey Hepburn znajdziecie w książce jej syna, Luca Dotti "Audrey w domu. Wspomnienia o mojej mamie", Wyd. Literackie

zdjęcie: materiały prasowe