Babka majonezowa - składniki:
Na ciasto (2 średniej wielkości formy):
- 6 jajek
- szklanka cukru
- duży cukier waniliowy
- szklanka mąki pszennej
- szklanka mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- majonez ok. 400 g
- duża szczypta kurkumy
- mąka i tłuszcz do formy
Składniki na lukier: szklanka cukru pudru, 2 łyżki ciepłej wody, 2-3 łyżki soku z cytryny
Babka majonezowa - przygotowanie:
1. Białka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę. Do piany dodajemy cały czas ubijając po jednym żółtku. Obie mąki przesypujemy przez sito razem z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodajemy do jajecznej masy delikatnie mieszając (łyżką).
2. Do majonezu dodajemy kurkumę i całość dobrze mieszamy. W kilku partiach dodajemy do ciasta. Formy do babki smarujemy masłem i oprószamy mąką. Wlewamy ciasto (tak by pokryło 3/4 wysokości formy).
3. Formę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy przez przez ok 25 minut. Następnie temperaturę zmniejszamy do 150 st. C i pieczemy jeszcze przez ok 20 minut.
4. Babki wyjmujemy z piekarnika i lekko studzimy. Cukier puder miksujemy z wodą i sokiem z cytryny. Lukrem smarujemy babki. Odstawiamy do zastygnięcia. Upieczoną babkę majonezową można też posypać z wierzchu cukrem pudrem lub polać polewą z białej czekolady.

--
Zobacz też: Babka waniliowo - czekoladowa >>>
Komentarze