Babka majonezowa - składniki:

Na ciasto (2 średniej wielkości formy): 

  • 6 jajek
  • szklanka cukru
  • duży cukier waniliowy
  • szklanka mąki pszennej
  • szklanka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • majonez ok. 400 g
  • duża szczypta kurkumy
  • mąka i tłuszcz do formy

Składniki na lukier:  szklanka cukru pudru, 2 łyżki ciepłej wody, 2-3 łyżki soku z cytryny

Babka majonezowa - przygotowanie:

1. Białka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę. Do piany dodajemy cały czas ubijając po jednym żółtku. Obie mąki przesypujemy przez sito razem z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodajemy do jajecznej masy delikatnie  mieszając (łyżką).

2. Do majonezu dodajemy kurkumę i całość dobrze mieszamy. W kilku partiach dodajemy do ciasta. Formy do babki smarujemy masłem i oprószamy mąką. Wlewamy ciasto (tak by pokryło 3/4 wysokości formy).

3. Formę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy przez przez ok 25 minut. Następnie temperaturę zmniejszamy do 150 st. C i pieczemy jeszcze przez ok 20 minut.

4. Babki wyjmujemy z piekarnika i lekko studzimy. Cukier puder miksujemy z wodą i sokiem z cytryny. Lukrem smarujemy babki. Odstawiamy do zastygnięcia. Upieczoną babkę majonezową można też posypać z wierzchu cukrem pudrem lub polać polewą z białej czekolady. 

babka-majonezowa-przepis
Shutterstock

--

Zobacz też: Babka waniliowo - czekoladowa >>>

Babka piaskowa dwukolorowa >>>