Babka waniliowo-czekoladowa - przepis:
Porcja: 394 kcal
Przygotowanie: 35 minut
Na 10 porcji
Składniki:
- 220 g masła
- 2/3 szklanki cukru
- 4 jajka
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1/2 szklanki mleka
- 500 g mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 120 g gorzkiej czekolady
- tłuszcz i mąka do formy
- cukier puder
Masło utrzeć z cukrem. Mieszając, dodawać jajka, ekstrakt waniliowy, mleko i mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Czekoladę rozpuścić na parze. Dodać do ciasta i lekko wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i oprószonej mąką formy i piec 40 minut w 180°C. Oprószyć cukrem.
Komentarze