Miękka w środku i chrupiąca na zewnątrz – taka właśnie jest babka ziemniaczana. Utarta z surowych ziemniaków, boczku i kiełbasy będzie pożywnym i sycącym daniem, którego nie sposób sobie odmówić!

Babka ziemniaczana – przepis

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 100 g wędzonego boczku
  • 100 g ulubionej kiełbasy
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • Przyprawy: pieprz, sól, majeranek, czosnek suszony lub rozgniecione ząbki

Dodatkowo dwie foremki keksowe o długości 21 cm lub jedna kwadratowa forma 21x21cm.

Sposób przygotowania:

  1. Boczek kroimy w kostkę, kiełbasę kroimy na małe kawałki. Cebulę drobno siekamy, wrzucamy na patelnię, czekamy aż się zeszkli i następnie dodajemy do niej boczek i kiełbasę.
  2. Ziemniaki trzemy na tarce o drobnych oczkach, odciskamy nadmiar soku.
  3. Mieszamy ziemniaki, boczek, cebulę, jajka, mąkę. Doprawiamy wedle uznania.
  4. Mieszamy dokładnie i przekładamy do wysmarowanej tłuszczem blachy.
  5. Pieczemy półtorej godziny w temperaturze 170ᵒC.

Babka ziemniaczana świetnie smakuje na ciepło ze śmietaną lub jogurtem naturalnym.