Miękka w środku i chrupiąca na zewnątrz – taka właśnie jest babka ziemniaczana. Utarta z surowych ziemniaków, boczku i kiełbasy będzie pożywnym i sycącym daniem, którego nie sposób sobie odmówić!
Babka ziemniaczana – przepis
Składniki:
- 2 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 2 jajka
- 100 g wędzonego boczku
- 100 g ulubionej kiełbasy
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
- Przyprawy: pieprz, sól, majeranek, czosnek suszony lub rozgniecione ząbki
Dodatkowo dwie foremki keksowe o długości 21 cm lub jedna kwadratowa forma 21x21cm.
Sposób przygotowania:
- Boczek kroimy w kostkę, kiełbasę kroimy na małe kawałki. Cebulę drobno siekamy, wrzucamy na patelnię, czekamy aż się zeszkli i następnie dodajemy do niej boczek i kiełbasę.
- Ziemniaki trzemy na tarce o drobnych oczkach, odciskamy nadmiar soku.
- Mieszamy ziemniaki, boczek, cebulę, jajka, mąkę. Doprawiamy wedle uznania.
- Mieszamy dokładnie i przekładamy do wysmarowanej tłuszczem blachy.
- Pieczemy półtorej godziny w temperaturze 170ᵒC.
Babka ziemniaczana świetnie smakuje na ciepło ze śmietaną lub jogurtem naturalnym.
Komentarze