Barszcz czerwony z uszkami to jedna z tradycyjnych potraw serwowanych podczas Wigilii. Zgodnie z tradycją na świątecznym stole powinno znaleźć się 12 potraw - zazwyczaj goszczą tam klasyczne dania typu barszcz lub zupa grzybowa. W zależności od regionu serwuje się m.in. uszka z kapustą i grzybami, pierogi z kapustą i grzybami, karpia, kutię, kluski z makiem i wiele innych potraw. I choć coraz częściej odchodzimy od tej tradycji, eksperymentując ze świątecznym menu, trudno wyobrazić sobie wigilijną kolację bez barszczu. Jak go przyrządzić?
Barszcz czerwony - składniki (na 5-6 osób):
- 5 l wody
- Garść suszonych grzybów
- 4 buraki średniej wielkości, 2 małe do wywaru
- 2 ząbki czosnku
- Porcja włoszczyzny (marchewka, pietruszka, cebula, por)
- Sól, pieprz do smaku
- 3 łyżki soku z cytryny
Barszcz czerwony - przygotowanie:
4 duże buraki umyj, wyszoruj szczoteczką i gotuj ok. 45 min. Następnie wyjmij z garnka, ostudź, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Marchewkę, pietruszkę, cebulę, por i 2 małe buraki obierz, buraki pokrój w grube talarki. Obrane jarzyny razem z burakami pokrojonymi w talarki i suszonymi grzybami wrzuć do garnka z ok. 5 l. wody i gotuj na wolnym ogniu.
Po ok. 30 min. do gotującego się jarzynowego wywaru dodaj utarte buraki. Dopraw solą, pieprzem i dodaj sok z cytryny. Nie przykrywaj garnka pokrywką, dzięki temu barszcz nie straci klarownego czerwonego koloru. Gotuj na małym ogniu przez następne 20 min.
Następnie zestaw zupę z ognia na ok. pół godziny. Teraz wszystkie smaki się wyklarują. Po tym czasie przecedź barszcz do innego garnka. Dodaj zmiażdżone ząbki czosnku i dopraw ponownie do smaku sokiem z cytryny. Przed podaniem – podgrzej uważając, by się nie zagotował, bo wówczas straci piękny kolor.
Barszcz podawaj z uszkami. By zaoszczędzić czas możesz skorzystać z gotowych uszek (np. marki Jawo).
--
Źródło: Jawo.pl
--
Zobacz też: Sekrety udanego barszczu >>>
Jak zrobić zakwas na barszcz czerwony, żurek i barszcz biały?
Przepis na domowy ajerkoniak >>>
Komentarze