Tradycyjny barszcz ukraiński - przepis

Składniki:

  • Mięso (300-500 gramów)
  • Burak (1 sztuka)
  • Marchew (1/2 sztuki)
  • Kapusta głowiasta (1/2 sztuki)
  • Ziemniaki (3-4 sztuki)
  • Cebula (1 sztuka)
  • Pomidory (2 sztuki)/koncentrat pomidorowy/domowy sok pomidorowy

Wykonanie:

Najpierw gotujemy bulion: weź mięso w kawałku i umieść w większym garnku, zalej wodą i postaw na ogień. Bulion gotujemy przez 1.5-2 godzin na słabym ogniu. Po upływie tego czasu wyjmij mięso, nawar, który pojawi się na powierzchni wody należy delikatnie usunąć łyżką i wyrzucić. Następnie zetrzyj burak i marchew na tarce i dodaj do bulionu. Pokrojone w kostkę ziemniaki dodajemy do garnku tylko wtedy, gdy zobaczymy, że burak stał się przezroczysty.

Gdy ziemniaki się zagotują, dodajemy do rosołu pokrojoną w słomkę kapustę i kawałeczki mięsa. Teraz weź patelnię i usmaż cebulę na niewielkiej ilości oleju. Kiedy cebula stanie się złocista, dodaj obrane i drobno pokrojone pomidory, albo 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, albo szklankę domowego soku pomidorowego i mieszaj aż stanie trochę gęsty.  Gdy mięso w garnku się zagotuje, dodaj do rosołu zawartość patelni. Już prawie wszystko: dodaj sól według własnych smakowych upodobań. Kiedy ziemniak już będzie miękki, wyłącz ogień.

Barszcz jest gotowy do spożycia od razu po przygotowaniu, jednak najlepiej smakuje po 24 godzinach. Podajemy danie ze śmietaną, pietruszką, cebulą albo czosnkiem i ukraińskim sałem!