Bataty są jednym z najstarszych warzyw znanych człowiekowi. Początkowo były uprawiane tylko w Ameryce Południowej i Środkowej, ale w czasach odkryć geograficznych trafiły również do Europy. Obecnie zyskują dużą popularność na całym świecie ze względu na swój słodkawy smak i właściwości odżywcze.

Bataty – dlaczego warto je jeść?

Istnieje ok. 400 odmian batatów. Różnią się między sobą kolorem skórki i kolorem miąższu. Im bardziej fioletowa skórka tym więcej w batacie przeciwutleniaczy. Czerwone bataty, tak samo jak pomidory, są bogate w likopen – antyoksydant, który zmniejsza ryzyko chorób serca i niektórych nowotworów, zwłaszcza prostaty i szyjki macicy. Żółte zaś, są pełne karotenoidów, w tym luteiny poprawiającej wzrok.

W 100 g ugotowanych batatów znajduje się prawie całe dzienne zapotrzebowanie witaminy A dla naszego organizmu. Słodkie ziemniaki składają się głównie z węglowodanów, dlatego są zdrowym źródłem energii. Ponadto mają niski indeks glikemiczny, więc są bezpieczne dla osób chorujących na cukrzycę. Mają mało kalorii (100g to 76 kcal) i są lekkostrawne, więc będą idealnym składnikiem diety, jeżeli chcemy zrzucić parę kilogramów. Bataty składają się również z białka, dlatego przez wegetarian i wegan są stosowane jako zamiennik białka zwierzęcego w diecie.

Bataty są również źródłem beta-karotenu, który świetnie działa na wzrok, cerę i wzmacnia odporność. Bataty są bogate w witaminy A, E, C, B oraz K. Dzięki temu poprawiają nasze samopoczucie, wzmacniają naszą odporność i nadają naszej skórze blasku. Słodkie ziemniaki zawierają składniki mineralne takie jak miedź, fosfor, żelazo, wapń, magnez, potas, selen, jod i chlor. Są też dobrym źródłem polifenoli i kwasu foliowego.

Bataty – czym się różnią od zwykłych ziemniaków?

Bataty są nazwane słodkimi ziemniakami, mimo że nie są przedstawicielami tego samego gatunku. Mimo wszystko ciągle się je do siebie porównuje. Bataty są często postrzegane jako te zdrowsze. Mają podobną kaloryczność, zawartość węglowodanów i błonnika. Jednak posiadają więcej wartości odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. W przeciwieństwie do zwykłych ziemniaków nie zyskują na kaloryczności podczas smażenia. Co więcej, występują w wielu kolorach, co świadczy o wysokiej zawartości silnych antyoksydantów.

Słodkie ziemniaki można przygotować zarówno na słodko jak i na słono. Będą przepyszne jako frytki lub chipsy, ale idealnie sprawdzą się też jako składnik ciast. Warto z nimi eksperymentować i znaleźć swoje ulubione smaki z tym składnikiem.

Brownie z batów– przepis

Składniki:

  • 2 średnie bataty
  • 1 szklanka mąki
  • 50g gorzkiej czekolady (min. 60%)
  • 2 jajka
  • ½ szklanki oleju roślinnego
  • szczypta soli
  • 2 łyżki kakao
  • 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • cukier wanilinowy
  • 2 łyżki syropu klonowego lub miodu (opcjonalnie)
  • ewentualne dodatki: ulubione orzechy

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzej do 180°C. Bataty obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie do miękkości przez ok. 15/20 minut. Po ugotowaniu zrób z nich purée i odstaw do ostygnięcia. W międzyczasie czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki: mąkę, kakao, sól, cukier wanilinowy i sodę oczyszczoną. W drugiej misce roztrzep jajka, dodaj olej, syrop klonowy, rozpuszczoną czekoladę i purée ze słodkich ziemniaków. Dokładnie wymieszaj. Do mokrych składników dodaj suche i wymieszaj. Dodaj ulubione orzechy. Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 30 minut.

Brownie można podawać z ulubionymi lodami waniliowymi lub bitą śmietaną.

Smacznego!