Batony to naprawdę fajna sprawa! W szczególności, gdy dokładnie przemyślimy ich skład. W domowym zaciszu, można przygotować je sprawnie, z przyjemnością, a dodatkowo naładować je pożywnymi dodatkami! Batoniki sprawdzą się doskonale jako słodki dodatek do kawy, przekąska do pracy lub do szkoły. Opakowane w celofan, owinięte wstążeczką lub zapakowane w eleganckie pudełeczko będą idealnym słodkim upominkiem dla najbliższych.

Batoniki karmelowe - przepis

Składniki:

na ciasto:

·     150g Cukru trzcinowego DIAMANT

·     200g masła

·     450g mąki

·     szczypta soli

na masę karmelowo-orzechową:

·     680g Cukru pudru DIAMANT

·     200g orzechów mieszanych (całych)

·     100g łuskanego słonecznika

·     100g suszonych owoców np. śliwek

·     łyżeczka soli

·     150g śmietanki UHT (18% lub 30%)

Wykonanie

Mikserem na średnich obrotach utrzeć masło z cukrem trzcinowym na puszystą masę. Zmniejszyć obroty, dodać mąkę, szczyptę soli, wymieszać tylko do połączenia składników. Ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem, piec do zezłocenia przez ok. 15 minut w temp. 180°C. Orzechy i słonecznik uprażyć na suchej patelni lub w piekarniku, odłożyć. W rondlu o grubym dnie umieścić cukier puder i pół szklanki wody, podgrzewać na silnym ogniu, nie mieszając aż cukier się rozpuści. Zmniejszyć płomień i od czasu do czasu mieszać drewnianą łyżką. Gotować, aż powstanie złoty, gęsty karmel. Zdjąć z ognia, dodać sól i śmietankę, wymieszać. Karmel połączyć z orzechami, słonecznikiem i pokrojonymi suszonymi śliwkami. Masę wyłożyć na ciasto, równomiernie rozłożyć i piec ok. 15 minut w temp. 180°C.
Gotowe ciasto całkowicie wystudzić, kroić na kształt batoników.