Porcja: 417 kcal.
Przygotowanie: 35 minut.
Pieczenie: 75 minut.
Dla 6-8 osób

Składniki na bezowe gniazdka z owocami

  • 4 białka
  • 4 łyżki cukru
  • cukier waniliowy
  • truskawki, maliny, jeżyny, borówki lub inne ulubione owoce
  • 2 łyżki dżemu malinowego lub truskawkowego
  • malinowa polewa
  • szczypta soli
  • mięta do dekoracji

Białka ubić z solą, 1,5 łyżki cukru i cukrem waniliowym.

Gdy piana będzie sztywna, naczynie z nią wstawić do garnka z gorąca wodąˆ i dalej ubijać z resztą cukru na parze ok. 20 minut.
Zdjąć z ognia. Ubijać do wystudzenia.

Z piany cukierniczą szprycą formować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ok. 12 gniazdek. Piec je godzinę i 15 minut w 120 C. Zostawić do wystygnięcia w piekarniku.

Owoce pokroić w mniejsze kawałki i ułożyć w gniazdkach. Dżem chwilę gotować z łyżką  wody. Przetrzeć. Rozsmarować równo na owocach.

Polewę rozpuścić. Udekorować nią gniazdka. Zostawić do zastygnięcia.