Biała czekolada - co w sobie skrywa?

Lista składników użyta do wyprodukowania białej czekolady jest w zasadzie bardzo krótka (oraz bardzo kaloryczna). Tradycyjnie w jej skład wchodzi:

  • tłuszcz kakaowy - jedyny produkt pozyskiwany z ziaren kakaowca. Gdy jest zastąpiony tłuszczem roślinnym, mówimy wtedy o “wyrobie czekoladopodobnym”,
  • mleko i jego pochodne, jak mleko w proszku, serwatka, czy tłuszcz mleczny, 
  • cukier,
  • dodatki smakowe i emulgatory.

Biała czekolada - spór pod kontrolą prawa

Nasz biały przysmak został oficjalnie uznany za czekoladę przez samą Unię Europejską. Dyrektywa, którą możemy przeczytać mówi, że jest to produkt wytwarzany z tłuszczu kakaowego i jeżeli posiada go ponad 25%, to nie ma przeszkód, by nazywać go czekoladą.
Faktycznie jednak, biała czekolada nie zawiera miazgi kakaowej, która odpowiedzialna jest za kolor oraz smak klasycznej, mlecznej czekolady. 

Biała czekolada - właściwości zdrowotne

Oczywiście, w przypadku słodyczy ciężko od razu wskazać zbawienny wpływ na zdrowie. :) Biała czekolada ma jednak jakąś zaletę. Dzięki temu, że nie posiada miazgi kakaowej, nie ma w swoim składzie ani trochę kofeiny. Jeżeli masz z nią problemy lub działa na Ciebie silnie pobudzająco - biała czekolada to dobry wybór. Niestety, biała czekolada posiada jedynie znikome ilości magnezu, czy minerałów i witamin - nie równa się ze swoimi ciemnymi odpowiednikami. Nie ma co ukrywać, biała czekolada to także źródło wielu pustych kalorii, dlatego w trosce o naszą sylwetkę i poziom cukru we krwi, warto dozować sobie przyjemność z jej jedzenia. 

Jedna tabliczka białej czekolady ma aż 533 kalorie! 

Biała czekolada - na co zwracać uwagę?

Wybierając w sklepie białą czekoladę koniecznie zapoznajmy się z ich etykietami. Najważniejsze, by w składzie “pierwsze skrzypce” grał tłuszcz kakaowy, a nie jego roślinny zamiennik. Przeczytajmy też skład całościowo. Unikajmy czekolad perfumowanych, z dodatkami aromatów i dużej ilości emulgatorów. Na rynku dostępne są coraz częściej czekolady z krótszym składem, z dodatkami owoców. Starajmy się nie wybierać czekolad nadziewanych kremami - te wersje z reguły są najbardziej niezdrowe i nafaszerowane konserwantami. 

Ciekawostką jest, że biała czekolada została pierwszy raz wyprodukowana w 1936 roku przez giganta w produkcji słodyczy - koncern Nestle. Miała ona wtedy służyć do przemycania mleka w posiłkach dzieci niechętnie jedzących. Biała czekolada miała wtedy formę kapsułek!

Zobacz też:Czekolada nie poprawi Ci nastroju! - 10 mitów na temat odżywiania ->>