Biała kiełbasa ze śliwkami i cebulą

porcja: 315 kcal
Przygotowanie: 35 minut
Na 6 porcji

Składniki:

1 kg białej kiełbasy
10 sztuk suszonych śliwek węgierek
2 średniej wielkości słodkie cebule
2–3 liście laurowe
1 i 1/2 szklanki wywaru mięsnego
szczypta świeżo mielonego pieprzu

Kiełbasę ułożyć w naczyniu do pieczenia z przykrywką. Śliwki pokroić w kostkę. Cebule obrać, pociąć w plasterki. Kiełbasę obsypać śliwkami , obłożyć cebulą, podlać wywarem. Następnie oprószyć pieprzem, dodać liście laurowe. Naczynie przykryć i wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piec ok. 35 minut. Następnie zdjąć pokrywkę, zwiększyć temperaturę i piec jeszcze 10–15 minut, aż kiełbasa ładnie się zrumieni. Podawać na ciepło z wytworzonym podczas pieczenia sosem.