Bigos znany jest na polskiej ziemi już od XVII wieku – wówczas dosłownie ta nazwa oznaczała „siekanie produktów na kawałki”. Od XVIII wieku bigos stał się potrawą, którą znamy teraz - z gotowanej kapusty i siekanego mięsa. Jeśli więc chcemy pozostać wierni wielowiekowej tradycji, powinniśmy przygotować danie z kiszonej kapusty, różnych rodzajów mięs, z dodatkiem suszonych grzybów. Całość powinna dusić się kilka godzin - im dłużej, tym lepiej. W ciągu dziesiątków lat potrawa ewoluowała, dziś przybierając różne oblicza. Możemy mówić o kilku najbardziej znanych wersjach:

  •     bigos hultajski – z dużą ilością siekanego mięsa i słoniny
  •     bigos węgierski – z ostrą papryką i dużą ilością śmietany
  •     bigos myśliwski – z dziczyzną oraz jagodami jałowca
  •     bigos wegetariański, w którym zamiast mięsa wykorzystuje się np. soję
  •     bigos litewski – z dodatkiem winnych i kwaśnych jabłek

Z okazji Dnia Bigosu, Piotr Murawski poleca bigos tradycyjny - z kiszonej kapusty

Jego fenomen polega na tym, że wszyscy gotują go według takiej samej lub podobnej receptury, a w każdym domu smakuje zupełnie inaczej. Zimą może nas świetnie rozgrzać. Prosty i sprawdzony przepis na bigos przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kuchni polskiej. Do jego przygotowania nie potrzeba wielu składników. Wystarczy kapusta, wywar mięsny, kiełbasa, mąka, koncentrat pomidorowy i przyprawy.
 „Oprócz kiełbasy, możemy dodać także mięso wołowe lub wędlinę. Istotnym elementem dania powinny być aromatyczne przyprawy – oprócz pieprzu warto dodać kminek i ziele angielskie. Smak pogłębią również suszone grzyby i śliwki, najlepiej wędzone”, radzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. A oto szczegółowy przepis na bigos:

Bigos w kilka minut

Składniki:
•    800 g kapusty białej
•    3 kostki Rosołu szlachetnego drobiowo-wołowego
•    250 g kiełbasy cienkiej
•    cebula biała
•    2 łyżki koncentratu pomidorowego
•    majeranek
•    20 g mąki
•    pieprz do smaku
•    olej do smażenia
•    100 ml wody

Sposób przygotowania:
1.    Kapustę poszatkuj, zalej wodą i dodaj Kostkę rosołową, dla nadania smaku. Duś przez kilka minut.
2.    Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż, dodaj mąkę i rozprowadź wywarem z kapusty.
3.    Dodaj do kapusty wraz z pokrojoną w plastry kiełbasą.
4.    Dodaj koncentrat pomidorowy, majeranek i duś 30 min., dopraw pieprzem do smaku. Podawaj z pieczywem.