Blok czekoladowy - przepis od mamy
- Kostka do pieczenia Kasia 1 opak
- mleko w proszku 500 g
- woda 0.75 szklanki
- cukier 1.5 szklanek
- kakao 5 łyżek
- herbatniki 600 g
- bakalie 200 g
Do rondelka wlej wodę, włóż Kasię, wsyp kakao i cukier. Całość mieszaj na małym ogniu aż wszystkie składniki się dokładnie połączą.
Cztery paczki herbatników pokrusz w dłoniach, a następnie potłucz tłuczkiem. Jeśli posiadasz malakser możesz herbatniki pokruszyć w malakserze.
Masę kakaową przełóż do miski, a następnie ciągle mieszając mikserem wsypuj pomału mleko w proszku.
Do powstałej masy wsyp pokruszone herbatniki i dokładnie wymieszaj łyżką. Powstała masa musi być bardzo gęsta.
Bakalie przebierz. Sprawdź czy nie zawierają skorupek z orzechów. Wsyp do masy i ponownie zamieszaj. Formę keksową o długości ok. 30 cm. wyłóż papierem do pieczenia.
Przełóż do formy połowę masy, powtykaj w nią kawałki herbatników. Przykryj resztą masy i powtykaj resztę herbatników. Całość dokładnie ugnieć wilgotną dłonią lub tłuczkiem i wstaw do lodówki na kilka godzin.
Komentarze