Blok czekoladowy - przepis od mamy

  • Kostka do pieczenia Kasia 1 opak
  • mleko w proszku 500 g
  • woda 0.75 szklanki
  • cukier 1.5 szklanek
  • kakao 5 łyżek
  • herbatniki 600 g
  • bakalie 200 g

Do rondelka wlej wodę, włóż Kasię, wsyp kakao i cukier. Całość mieszaj na małym ogniu aż wszystkie składniki się dokładnie połączą.

Cztery paczki herbatników pokrusz w dłoniach, a następnie potłucz tłuczkiem. Jeśli posiadasz malakser możesz herbatniki pokruszyć w malakserze.

Masę kakaową przełóż do miski, a następnie ciągle mieszając mikserem wsypuj pomału mleko w proszku.

Do powstałej masy wsyp pokruszone herbatniki i dokładnie wymieszaj łyżką. Powstała masa musi być bardzo gęsta.

Bakalie przebierz. Sprawdź czy nie zawierają skorupek z orzechów. Wsyp do masy i ponownie zamieszaj. Formę keksową o długości ok. 30 cm. wyłóż papierem do pieczenia.

Przełóż do formy połowę masy, powtykaj w nią kawałki herbatników. Przykryj resztą masy i powtykaj resztę herbatników. Całość dokładnie ugnieć wilgotną dłonią lub tłuczkiem i wstaw do lodówki na kilka godzin.