Błonnik pokarmowy jest niezbędnym elementem zdrowej diety. To włókno roślinne bierze udział w wielu procesach w naszym organizmie, które pomagają zachować zdrowie i szczupłą sylwetkę. Dlaczego warto zadbać o jego obecność w codziennym menu opowiada dietetyk, Łukasz Sieńczewski, ekspert programu edukacyjnego PORCJA POZYTYWNEJ ENERGII.

Dobroczynne właściwości błonnika

Błonnik słynie z dobroczynnego wpływu na przewód pokarmowy. Pobudza perystaltykę jelit i proces trawienia, przez co przeciwdziała zaparciom i wspomaga rozwój fizjologicznej flory bakteryjnej. Błonnik stanowi pożywkę dla „dobrych” bakterii znajdujących się w jelicie, które chronią nas przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi. Zapewniając równowagę naszej mikroflory jelitowej, zmniejszamy ryzyko zachorowania na nowotwory, cukrzycę, otyłość czy nadciśnienie tętnicze. Odpowiednia ilość błonnika w codziennej diecie zmniejsza także ryzyko chorób serca i układu krążenia poprzez regulację gospodarki lipidowej w organizmie. Wiążąc kwasy żółciowe obniża on poziom cholesterolu we krwi.

Błonnik jest również sprzymierzeńcem szczupłej sylwetki.  - Nie ma wartości kalorycznej. Zwiększa za to objętość treści pokarmowej, dzięki czemu szybciej czujemy się syci. Pozwala nam zaspokoić głód zjadając mniejszą porcję niż zwykle, a przy tym spowalnia wchłanianie węglowodanów – tłumaczy dietetyk, Łukasz Sieńczewski.  Substancja ta wspomaga także eliminacje czynników potencjalnie szkodliwych, do których zaliczyć można toksyny, metale ciężkie oraz produkty przemiany materii. Doskonale wpływa na działanie naszego układu trawiennego, zwiększając biodostępność niektórych składników mineralnych, które przyczyniają się do poprawy wygląd naszej skóry, włosów i paznokci.

Gdzie szukać błonnika?

Ekspert programu PPE podkreśla, że optymalna dzienna porcja błonnika jaką powinniśmy spożywać to około 25-30 g błonnika.
Gdzie go znaleźć?
Bogatym źródłem tej substancji są warzywa (buraki, brokuły, karczochy, marchew, brukselka), owoce (truskawki, jagody, jabłka, gruszki, maliny), a także ciecierzyca, groch, fasola oraz pełnoziarniste produkty zbożowe. Teraz, kiedy właśnie startuje sezon na świeże warzywa i owoce, dostarczanie odpowiedniej dawki błonnika będzie jeszcze prostsze.

Uczyliśmy najmłodszych dlaczego warto jeść warzywa i owoce

Jesteśmy na finiszu IV edycji programu edukacyjnego Porcja Pozytywniej Energii, którego inicjatorem jest marka Crispy Natural. Jego celem jest edukacja i kształtowanie u dzieci właściwych nawyków żywieniowych opartych na spożywaniu warzyw i owoców. Projekt ma także za zadanie aktywizowanie nauczycieli do podejmowania tematu o znaczeniu społecznym jakim jest zdrowe żywienie i kształtowanie u dzieci właściwych nawyków żywieniowych. Tak jak w poprzednich latach program był skierowany do uczniów klas podstawowych 1-6. W tym roku po raz pierwszy do nauki poprzez zabawę zaprosiliśmy także przedszkolaków.