Składniki:
- ok. 5 brzoskwiń,
- 6 jajek,
- szklanka cukru,
- cukier waniliowy,
- 1 i ½ szklanki mąki pszennej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- szklanka mąki ziemniaczanej,
- kostka masła,
- cukier puder do posypania
Wykonanie
Brzoskwinie zalej wrzątkiem, po czym przełóż je do zimnej wody. Odstaw na chwilę, osącz, przetnij na pół i zdejmij skórkę. Połówki owoców pokrój w cząstki. Jajka dobrze ubij mikserem z cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo wsypuj mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mąkę ziemniaczaną i wszystko razem połącz. Masło rozpuść, wystudź, dodaj do ciasta i wymieszaj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto. Na wierzchu ułóż owoce. Piecz ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Komentarze