Pączki z ciasta francuskiego - składniki:

  • Gotowe ciasto francuskie
  • 1 jajko

Na lukier: 

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • Opcjonalnie: 1 białko jajka

Przygotowanie:

1. Arkusz ciasta francuskiego posmaruj roztrzepanym jajkiem. Następnie złóż go na trzy części, zaginając do środka ciasto od góry i z dołu. Włóż na 15 minut do zamrażalnika.

Złóż ciasto francuskie na 3 części.

2. Następnie wyjmij i na złożonym arkuszu wycinaj pączki z dziurką - najłatwiej za pomocą szklanki i mniejszego kieliszka lub naparstka. Możesz też wykorzystać gotowe foremki. Wycięte z ciasta krążki układaj na patelni i smaż z obydwu stron na mocno rozgrzanym oleju - aż uzyskają złocisty kolor.

Smaż pączki na złoty kolor.

3. Osącz je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Gdy trochę przestygną, posyp je z wierzchu cukrem pudrem lub polukruj. Możesz też dodatkowo udekorować je kolorową posypką, kawałkami czekolady lub wiórkami kokosowymi. 

Jak zrobić lukier?

Przesiej do miski cukier puder, dodaj białko (jeśli je wykorzystujesz) i sok z cytryny. Zmiksuj (lub wymieszaj łyżką) na gładką masę. W razie potrzeby dodaj więcej cukru lub soku z cytryny. Lukier powinien być gęsty i biały. 

--

Źródło: Moje Gotowanie