Przepis na błyskawiczny chleb pełnoziarnisty

Składniki:

200 g pełnoziarnistej mąki pszennej
100 g mąki żytniej
100 g mąki orkiszowej
7 g suszonych drożdży (1 opakowanie)
1 łyżeczka soli
2 łyżki octu jabłkowego
1/2 l letniej wody
100 g pełnoziarnistych płatków, np. owsianych, żytnich, orkiszowych lub jaglanych albo ich mieszanki
100 g orzechów włoskich lub laskowych bez skórki
50 g siemienia lnianego
50 g nasion słonecznika
olej i otręby do przygotowania formy
wędzony łosoś i czerwona cebula do podania

Przygotowanie:

W misce mieszamy wszystkie mąki, drożdże, sól i ocet połączony z wodą. Dodajemy płatki, posiekane orzechy, siemię lniane i nasiona słonecznika.
Wyrabiamy ciasto, odstawiamy na 30 minut.
Prostokątną formę o długości ok. 25 cm delikatnie smarujemy olejem i obsypujemy otrębami. Przekładamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy ok. 75 min. Pod blachę warto wstawić naczynie z wodą, dzięki czemu chleb będzie miał bardziej chrupiącą skórkę.
Po upieczeniu wyjmujemy, odstawiamy na kratkę.
Kroimy dopiero po całkowitym ostygnięciu. Podajemy np. z wędzonym łososiem i piórkami czerwonej cebuli.

Przepis pochodzi z najnowszego wydania specjalne Mojego Gotowania Superfood