1. Sałatka z botwiną i sosem truskawkowym

PORCJA: 248 kcal
PRZYGOTOWANIE: 20 minut

Składniki na 4 porcje:

  • pęczek botwinki (bez buraczków)
  • 1/4 szklanki octu winnego
  • łyżka miodu
  • szczypta soli
  • kilka pokrojonych truskawek
  • 150 g małych kulek mozzarelli
  • Kilka migdałów
  • pestki granatu

Botwinkę opłukać, pokroić po skosie. Ocet podgrzać z miodem i solą. Wrzucić truskawki. Gotować, aż sos trochę odparuje i zmniejszy objętość. Przecedzić i wystudzić. Na botwinie ułożyć kulki mozzarelli. Polać sosem. Dodać podprażone na suchej patelni migdały. Posypać pestkami granatu.

2. Zupa z botwiną i jajkiem na twardo

PORCJA: 228 kcal
PRZYGOTOWANIE: 50 minut

Składniki na 4 porcje:

  • 2 pęczki botwinki
  • łyżka masła
  • sok z cytryny
  • 1 l wywaru z cielęciny z kawałkami mięsa (200 g)
  • 200 ml śmietany
  • Czosnek
  • koncentrat buraczany
  • sól, pieprz
  • cukier
  • 4 jajka na twardo
  • pęczek koperku

Botwinkę razem z buraczkami opłukać i pokroić w kawałki. Gotować w niewielkiej ilości wody razem z masłem i 2–3 łyżkami soku z cytryny. Połączyć z wywarem i śmietaną. Doprawić czosnkiem, koncentratem buraczanym, solą, pieprzem i cukrem. Podawać z jajkiem, pokrojoną cielęciną i koperkiem. 

3. Tarta z kozim serem

PORCJA: 364 kcal
PRZYGOTOWANIE: 45 minut

Składniki na 8 porcji:

  • porcja surowego kruchego ciasta
  • pęczek botwinki
  • 2 czerwone cebule
  • 3 łyżki oleju
  • ocet balsamiczny
  • cukier puder
  • tymianek
  • 150 g miękkiego sera koziego
  • 2 jajka
  • 150 ml śmietany
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Ciastem wylepić formę. Piec 10 minut w 180°C. Botwinkę pokroić. Podgotować, po czym z pokrojoną cebulą podsmażyć na oleju. Doprawić octem balsamicznym, cukrem, solą, pieprzem i tymiankiem. Rozłożyć na cieście. Posypać pokruszonym serem. Polać jajkami ze śmietaną, doprawionymi solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Piec 35 minut w 180°C.