1. Sałatka z botwiną i sosem truskawkowym
PORCJA: 248 kcal
PRZYGOTOWANIE: 20 minut
Składniki na 4 porcje:
- pęczek botwinki (bez buraczków)
- 1/4 szklanki octu winnego
- łyżka miodu
- szczypta soli
- kilka pokrojonych truskawek
- 150 g małych kulek mozzarelli
- Kilka migdałów
- pestki granatu
Botwinkę opłukać, pokroić po skosie. Ocet podgrzać z miodem i solą. Wrzucić truskawki. Gotować, aż sos trochę odparuje i zmniejszy objętość. Przecedzić i wystudzić. Na botwinie ułożyć kulki mozzarelli. Polać sosem. Dodać podprażone na suchej patelni migdały. Posypać pestkami granatu.
2. Zupa z botwiną i jajkiem na twardo
PORCJA: 228 kcal
PRZYGOTOWANIE: 50 minut
Składniki na 4 porcje:
- 2 pęczki botwinki
- łyżka masła
- sok z cytryny
- 1 l wywaru z cielęciny z kawałkami mięsa (200 g)
- 200 ml śmietany
- Czosnek
- koncentrat buraczany
- sól, pieprz
- cukier
- 4 jajka na twardo
- pęczek koperku
Botwinkę razem z buraczkami opłukać i pokroić w kawałki. Gotować w niewielkiej ilości wody razem z masłem i 2–3 łyżkami soku z cytryny. Połączyć z wywarem i śmietaną. Doprawić czosnkiem, koncentratem buraczanym, solą, pieprzem i cukrem. Podawać z jajkiem, pokrojoną cielęciną i koperkiem.
3. Tarta z kozim serem
PORCJA: 364 kcal
PRZYGOTOWANIE: 45 minut
Składniki na 8 porcji:
- porcja surowego kruchego ciasta
- pęczek botwinki
- 2 czerwone cebule
- 3 łyżki oleju
- ocet balsamiczny
- cukier puder
- tymianek
- 150 g miękkiego sera koziego
- 2 jajka
- 150 ml śmietany
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Ciastem wylepić formę. Piec 10 minut w 180°C. Botwinkę pokroić. Podgotować, po czym z pokrojoną cebulą podsmażyć na oleju. Doprawić octem balsamicznym, cukrem, solą, pieprzem i tymiankiem. Rozłożyć na cieście. Posypać pokruszonym serem. Polać jajkami ze śmietaną, doprawionymi solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Piec 35 minut w 180°C.
Komentarze