Przepis na brzoskwinie w syropie - jak zrobić?

Składniki:

  • 5 kg brzoskwiń,
  • 7 szklanek wody,
  • 600 g cukru.

opcjonalnie: 2 łyżki miodu, 2 laski cynamonu

Przygotowanie:

  1. Brzoskwinie dokładnie umyj i osusz. Przygotuj wrzątek z 1 szklanki wody i zalej je w miseczce i pozostaw na około 30 sekund.
  2. Wyjmij je szczypcami lub widelcem i przełóż do miski z wodą i lodem. Ponacinaj nożykiem i zdejmij skórkę.
  3. Przedziel je na pół i wydrąż pestkę. Ułóż do wyparzonych wcześniej słoików.
  4. Przygotuj syrop w 6 szklankach wody i dodaj cukier oraz opcjonalnie miód i cynamon.
  5. Zalej syropem brzoskwinie do 3/4 słoika i mocno zakręć.
  6. Zawekuj w garnku z woda przez około 15 minut i wyciągnij na ściereczkę do góry dnem, aż do momentu wystudzenia.
  7. Pozostaw je przynajmniej na 2-3 miesiące, aby zmiękły.