Bułki pszenne - przepis
Składniki:
- 450 g mąki pszennej
- ¾ szklanki letniej wody
- 20g drożdży lub 1 ½ łyżeczki drożdży instant
- 1 ½ łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- 2 łyżki miękkiego masła
- oliwa do wysmarowania miski
Sposób przygotowania:
- Zagniatamy wszystkie składniki. Gdy ciasto zacznie odchodzić od miski, wyrabiamy je jeszcze kilka minut.
- Gotowe ciasto odstawiamy na 10 minut i po tym czasie wyrabiamy przez około 5 minut.
- Ciasto powinno być prężne, o wyglądzie i konsystencji plasteliny.
- Ciasto przekładamy do miski wysmarowanej oliwą i zostawiamy na godzinę w ciepłym miejscu przykryte ściereczką do wyrośnięcia.
- Ciasto dzielimy na tyle części ile chcemy mieć bułek, my dzielimy ciasto na około 8 części. Z każdej części formujemy kulę, którą lekko spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Gdy ułożymy tak wszystkie bułki, zostawiamy je pod przykryciem na 45 minut, aby wyrosły. Po tym czasie pieczemy je w nagrzanym do 225°C piekarniku przez około 15-17 minut.
Komentarze