Bułki pszenne - przepis

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej
  • ¾ szklanki letniej wody
  • 20g drożdży lub 1 ½ łyżeczki drożdży instant
  • 1 ½ łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • oliwa do wysmarowania miski

Sposób przygotowania:

  1. Zagniatamy wszystkie składniki. Gdy ciasto zacznie odchodzić od miski, wyrabiamy je jeszcze kilka minut.
  2. Gotowe ciasto odstawiamy na 10 minut i po tym czasie wyrabiamy przez około 5 minut.
  3. Ciasto powinno być prężne, o wyglądzie i konsystencji plasteliny.
  4. Ciasto przekładamy do miski wysmarowanej oliwą i zostawiamy na godzinę w ciepłym miejscu przykryte ściereczką do wyrośnięcia.
  5. Ciasto dzielimy na tyle części ile chcemy mieć bułek, my dzielimy ciasto na około 8 części. Z każdej części formujemy kulę, którą lekko spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Gdy ułożymy tak wszystkie bułki, zostawiamy je pod przykryciem na 45 minut, aby wyrosły. Po tym czasie pieczemy je w nagrzanym do 225°C piekarniku przez około 15-17 minut.