Burak to prawdziwa bomba witaminowo-mineralna. Nasi przodkowie mieli dobrą intuicję umieszczając buraki w swoim jadłospisie, warzywo to bowiem zawiera wiele cennych witamin i minerałów, które zbawiennie wpływają na kondycję naszego organizmu.
Buraki, to naturalne wsparcie dla serca, to lek na problemy układu pokarmowego, działają antynowotworowo, zapobiegają osteoporozie.

Dowiedzcie się więcej o burakach ->>

Kotlety z buraka to świetna opcja obiadowa dla tych, którzy chcą ograniczyć mięso w swojej diecie. Są pyszne, zdrowe i maja fantastyczny kolor! A przyprawy nadają aromatu! Zobaczcie, jak je przygotować.

Zobacz też:

Zakwas buraczany – domowy eliksir zdrowia dla całej rodziny ->>

Kotlety z buraka – wege przepis

Składniki:

  • Ugotowany burak
  • ½ puszki czerwonej fasoli
  • Cebula
  • Ząbek czosnku
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • Sos sojowy
  • Odrobina cynamonu
  • Odrobina chili
  • Pieprz
  • Ziarna sezamu

Przygotowanie:

Zobacz również:

Buraka ścieramy na tarce, fasolę rozgniatamy widelcem i łączymy z burakami. Dodajemy posiekaną drobno cebulkę i czosnek oraz ziarna sezamu i olej. Doprawiamy do smaku cynamonem, chili, sosem sojowym i pieprzem. Zaletą takich burgerów jest to, że bez obaw możemy próbować masy w trakcie przygotowywania. Kiedy masa będzie już odpowiednio doprawiona, dodajemy mąkę. Dokładnie mieszamy i formujemy kotlety. Smażymy po kilka minut z każdej strony.