Bzowe ciasto z lukrem - przepis

Składniki:

340 g mąki
4 jajka
250 g masła
200 g cukru,
1 cytryna
4 baldachy kwiatów czarnego bzu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g cukru pudru

Przygotowanie:

1. Kwiaty zalej 3/4 szklanki wrzątku. Odstaw na 2 godz.
2. Z cytryny zetrzyj skórkę. Wyciśnij z niej sok. Zmieszaj skórkę z sokiem.
3. Masło utrzyj z cukrem. Dodawaj jajka i ucieraj
4. Dołóż mąkę, proszek i 4 łyżki naparu z bzu. Wymieszaj. Połącz z masą jajeczną.
5. Piecz 40 min w 180 st. C. Wystudź. Zrób lukier. Utrzyj puder z 6 łyżkami naparu z bzu. Polej ciasto i udekoruj.

Zobacz też:

Syrop z kwiatów czarnego bzu – sprawdzony przepis ->>

Nalewka z kwiatów czarnego bzu ->>