Cannelloni to tradycyjny włoski makaron, przyrządzany najczęściej z mięsem mielonym, sosem pomidorowym lub sosem beszamelowym i serem. Z czasem danie to przybrało nowe formy i makaron zaczęto faszerować innymi składnikami. Poznajcie dwa sprawdzone przepisy na cannelloni!

Cannelloni ze szpinakiem – przepis

Składniki:

  • 450 g mrożonego lub świeżego szpinaku
  • 250 g sera ricotta
  • 150 g makaronu cannelloni
  • 140 g mozzarelli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej

Składniki na sos pomidorowy:

  • 1 łyżka oliwy
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 500 g passaty pomidorowej
  • ½ szklanki bulionu warzywnego
  • przyprawy: szczypta soli, oregano, chili, szczypta pieprzu, szczypta cynamonu

Sposób przygotowania:

Sos pomidorowy: Do garnka wlewamy oliwę, podgrzewamy, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i czekamy aż się zeszkli. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i razem podsmażamy. Wlewamy passatę, a także doprawiamy do smaku. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut.

Farsz: Szpinak rozmrażamy i pozbywamy się nadmiaru wody. Dodajemy do niego ricottę, szpinak, jajko oraz gałkę muszkatołową. Mieszamy, doprawiamy do smaku i ponownie mieszamy.

Przygotowanie dania: Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Rurki makaronowe nadziewamy gotowym farszem i układamy w żaroodpornej formie wysmarowanej oliwą. Całość polewamy sosem pomidorowym i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 25 minut. Po tym czasie na górze układamy startą mozzarellę i pieczemy jeszcze około 10 minut.

Zobacz również:

Cannelloni z mięsem mielonym – przepis

 Składniki:

  • 250 g makaronu cannelloni
  • 500 g mielonego mięsa
  • 1 duża cebula
  • ¼ szklanki mleka
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g mozzarelli
  • przyprawy: 2 łyżeczki suszonego oregano, sól, pieprz

Składniki na sos pomidorowy:

  • 1 łyżka oliwy
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 700 g passaty pomidorowej
  • ½ szklanki bulionu warzywnego
  • przyprawy: szczypta soli, oregano, chili, szczypta pieprzu, szczypta cynamonu, opcjonalnie świeża bazylia

Sposób przygotowania:

Farsz: Na dużej patelni podgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i czekamy aż się zeszkli. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i razem podsmażamy. Na patelnię przekładamy mięso, doprawiamy je i smażymy je. Po 2-3 minutach dodajemy mleko i delikatnie rozbijamy mięso na mniejsze kawałki.

Sos pomidorowy: Do garnka wlewamy oliwę, podgrzewamy, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i czekamy aż się zeszkli. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i razem podsmażamy. Wlewamy passatę, a także doprawiamy do smaku. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut. Pół szklanki sosu dodajemy do mięsa i dokładnie mieszamy.

Przygotowanie dania: Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Rurki makaronowe nadziewamy gotowym farszem i układamy w żaroodpornej formie wysmarowanej oliwą. Całość polewamy sosem i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 30 minut, posypujemy mozzarellą i ponownie wkładamy do piekarnika na 10-15 minut.