Smak tkwi w prostocie

Według polskiej receptury tradycyjną chałkę przygotowuje się z: mąki pszennej, jaj, cukru, drożdży, wody i soli. Ilość składników tworząca ten pyszny wypiek jest niewielka, dlatego powinniśmy zadbać o najwyższą jakość użytych produktów – wybierając między innymi doskonałą mąkę, która jest dedykowana słodkim wypiekom. Mąka z Domowej Piekarni Młyna Jaczkowice to najlepszy wybór i idealna baza do naszej chałki.

Skórka naszego świeżego wypieku powinna być chrupiąca, a środek miękki, puszysty i delikatny w smaku, niemal rozpływający się w ustach. Ważnym dodatkiem do naszego drożdżowego warkocza jest kruszonka, która nada nieco słodyczy. Ma być ona słodka, ale jednocześnie chrupiąca i krucha – bo najczęściej to właśnie ją zjadamy ze smakiem w pierwszej kolejności!

Chałka to wypiek, który można podawać na wiele sposobów, począwszy od najprostszej opcji polegającej na posmarowaniu jej masłem zaraz po wyjęciu z piekarnika. Można również połączyć ją z dodatkami na słodko, czyli z przeróżnymi domowymi konfiturami, dżemami, czy miodem i pokrojonymi owocami. Chałka równie doskonale smakuje w opcji „na słono” z twarogiem, serem czy nawet sadzonym jajkiem. Jest bardzo uniwersalna i przepyszna, dlatego nadaje się zarówno na śniadanie jak i kolację.

Przepis na chałkę

Składniki:

  • 500 g Mąki na Chałkę „Domowa Piekarnia”
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 7 g suchych drożdży lub 20 g świeżych
  • 1 całe jajko
  • 50 g cukru
  • 50 g miękkiego masła
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • płaska łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

1.     Przesianą mąkę wsypujemy do miski i mieszamy z drożdżami (w przypadku świeżych drożdży należy rozpuścić je w mleku).

2.     Mleko mieszamy z jajkiem, masłem, cukrem i wlewamy do mąki. Dodajemy sól. Ciasto wyrabiamy energicznie przez kilka minut aż do osiągnięcia gładkiej konsystencji.

3.     Następnie odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką i czekamy aż podwoi swoją objętość.

4.     Ciasto ponownie wyrabiamy i dzielimy na 4 równe części. Z każdej części formujemy wałek i zaplatać w warkocz.

5.     Chałkę należy odstawić do ponownego wyrastania na około 1 godzinę (przykryć ściereczką).

6.     Przed wstawieniem do piekarnika smarujemy roztrzepanym jajkiem, aby się ładnie zarumieniła i posypujemy makiem lub kruszonką. Pieczemy w temperaturze 180˚C przez ok. 25-30 minut.

Smacznego!