Chałka – przepis

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml lekko ciepłego mleka
  • 70 g masła
  • 7 g suchych drożdży lub 20 g świeżych
  • 60-70 g cukru
  • szczypta soli

Składniki na kruszonkę:

  • 50 g mąki pszennej
  • 30 g masła
  • 30 g cukru

Kruszonkę można zastąpić sezamem lub makiem.

Sposób przygotowania:

  1. Lekko ciepłe mleko mieszamy z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i 3-4 łyżkami mąki. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia na 15-20 minut. Następnie drożdże dodajemy do reszty składników (mąki, masła, cukru i soli). Jeżeli używamy drożdży instant od razu mieszamy je z mąką i resztą składników: mlekiem, cukrem, masłem i szczyptą soli. Zagniatamy ciasto około 10 minut tak, aby było gładkie.
  2. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ciepłego miejsca na półtorej lub dwie godziny. Ciasto powinno potroić swoją objętość.
  3. Możemy ciasto podzielić na dwie części z których upieczemy dwie mniejsze chałki lub możemy zrobić jedną dużą chałkę.
  4. Ciasto wykładamy na blat i ponownie zagniatamy. Tutaj możemy je podzielić lub przystąpić do zaplatania chałki.
  5. Ciasto dzielimy na trzy części, rozwałkowujemy je na sznurki o długości około 40 cm. Zaplatamy z nich warkocz i końce zawijamy do spodu.
  6. Chałkę układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Przykrywamy ją ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Czekając na wyrośnięcie chałki możemy przygotować kruszonkę. Przepis znajdziesz tutaj.
  8. Chałkę smarujemy mlekiem lub rozbełtanym mlekiem z jajkiem i posypujemy ją kruszonką.
  9. Chałkę pieczemy przez około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 175°C w trybie góra-dół.

Chałka najlepiej smakuje jeszcze ciepła, z odrobiną masła, ulubionego dżemu lub z miodem.