Domowa chałwa będzie różnić się od tej, którą kupimy w sklepie. Ma inną konsystencję, smak oraz skład. Domowa chałwa jest zdecydowanie zdrowsza i niż ta, którą znajdziemy na sklepowej półce, ponieważ oprócz miodu, sezamu i ulubionego dodatku nic w niej nie znajdziemy.

Chałwa – przepis

Składniki:

  • 300 g ziaren sezamu
  • 4 łyżki miodu płynnego lub półpłynnego (możemy użyć syropu z agawy)
  • 40 g orzechów pistacjowych niesolonych

Orzechy pistacji możemy zastąpić dowolnymi bakaliami, kakao lub cukrem waniliowym, aby uzyskać ulubiony smak chałwy.

Sposób przygotowania:

  1. Sezam prażymy na dużej, suchej, rozgrzanej patelni. Mieszamy, aby się nie przypalił.
  2. Gdy sezam się zarumieni, przekładamy go do innego naczynia.
  3. Blendujemy lub miksujemy na proszek.
  4. Do sezamu dodajemy miód oraz pokrojone pistacje, mieszamy.
  5. Masę przekładamy do plastikowego pojemnika i wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny. Aby uzyskać bardziej zwartą konsystencję, możemy masę włożyć do zamrażalnika.

>>> Sprawdź przepis na bliskowschodnie ciasto z tahini! <<<