Domowa chałwa będzie różnić się od tej, którą kupimy w sklepie. Ma inną konsystencję, smak oraz skład. Domowa chałwa jest zdecydowanie zdrowsza i niż ta, którą znajdziemy na sklepowej półce, ponieważ oprócz miodu, sezamu i ulubionego dodatku nic w niej nie znajdziemy.
Chałwa – przepis
Składniki:
- 300 g ziaren sezamu
- 4 łyżki miodu płynnego lub półpłynnego (możemy użyć syropu z agawy)
- 40 g orzechów pistacjowych niesolonych
Orzechy pistacji możemy zastąpić dowolnymi bakaliami, kakao lub cukrem waniliowym, aby uzyskać ulubiony smak chałwy.
Sposób przygotowania:
- Sezam prażymy na dużej, suchej, rozgrzanej patelni. Mieszamy, aby się nie przypalił.
- Gdy sezam się zarumieni, przekładamy go do innego naczynia.
- Blendujemy lub miksujemy na proszek.
- Do sezamu dodajemy miód oraz pokrojone pistacje, mieszamy.
- Masę przekładamy do plastikowego pojemnika i wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny. Aby uzyskać bardziej zwartą konsystencję, możemy masę włożyć do zamrażalnika.
Komentarze