Składniki na 10 porcji:

  • 5 jajek
  • 2 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 50 g białej czekolady
  • 170 g masła
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 opakowania podłużnych biszkoptów
  • herbata aromatyzowana brzoskwiniami
  • PONADTO: kilka moreli, listki melisy do dekoracji.

Przygotowanie:

Jajka i żółtka ubić na parze z cukrem i cukrem waniliowym. Pod koniec dodać czekoladę. Masło utrzeć na puch. Ucierając, dodawać po łyżce masę żółtkową. Na końcu wlać likier i sok z cytryny. Wymieszać. Na spód wyłożonej spożywczą folią miski włożyć łyżkę masy. Boki od środka obłożyć biszkoptami. Każdy biszkopt skropić herbatą. Do środka włożyć resztę masy. Wierzch wyrównać. Wstawić na noc do lodówki. Morele sparzyć, obrać i rozkroić. Usunąć pestki. Miąższ pokroić w cząstki. Deser wyjąć (do góry nogami) na talerz. Wierzch udekorować morelami i listkami melisy.

charlotte-deser
Shutterstock