Czerymoja, czyli owoc flaszowca peruwiańskiego pochodzi z Ameryki Południowej. Odkąd stał się popularny, uprawia się go między innymi w Ekwadorze, na Florydzie, w Peru, Azji, a także w Europie. Jest to owoc szybko dojrzewający przez co źle znosi długie transporty.

Cherimoya - dlaczego warto po nią sięgnąć?

Po cherimoyę warto sięgnąć nie tylko przez jej ciekawy smak. Ma ona wiele cennych właściwości. Jest źródłem witamin A, C oraz tych z grupy B. Co ciekawe zawiera dużą ilość witaminy B6, która odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Podnosi odporność organizmu, a w trakcie przeziębienia będzie działał jak naturalny antybiotyk. Znajdziemy też wiele minerałów, na przykład potas, wapń i magnez. Nie możemy zapomnieć o obecności antyoksydantów i błonnika. Owoc pozytywnie działa na układ trawienny. Warto pamiętać, że chroni nasz organizm przed powstawaniem nowotworów. Cherimoya jest szczególnie zalecana kobietom w ciąży, ponieważ dostarcza płodowi wielu niezbędnych składników.

Cherimoya – ukoi nerwy

Jedzenie cherimoyi może pozytywnie wpływać na naszą psychikę. Zawiera alkaloid, którego brak w organizmie może prowadzić do depresji. Po cherimoyę powinny sięgnąć osoby o wybuchowym temperamencie oraz takie, które nie mogą opanować złości – koi takie stany. Owoc ma wysoką zawartość potasu, dzięki czemu świetnie działa na nasz układ sercowo-naczyniowy.

Cherimoya – pomoże przy diecie

Cherimoya może być sprzymierzeńcem każdego, kto jest na diecie odchudzającej. Dlaczego? Ponieważ zawiera niewiele tłuszczów i kalorii, a mimo to po jej zjedzeniu czujemy się syci. W 100 gram owocu mamy zaledwie 75 kcal.

Cherimoya - jak smakuje?

Cherimoya smakuje jak słodki budyń z kwaskowatymi nutami. Niektórzy mówią, że smakuje jak połączenie truskawki i banana. Warto więc przekonać się na własnym podniebieniu do czego ten smak jest podobny. Jeżeli chodzi o konsystencję owocu, przypomina ona budyń.

Cherimoya - jak należy ją jeść?

Warto na samym początku zaznaczyć, że skórka jak i pestki nie nadają się do spożycia. Najlepszym sposobem jest przekrojenie owocu na pół i wyjadanie miękkiego miąższu łyżeczką.

Cherimoya – jak kupować?

Przy zakupie koniecznie zwróć uwagę na kolor skórki. Nie wybieraj owocu z całkowicie brązowego, ponieważ oznacza to, że owoc jest przejrzały. Odpowiedni do spożycia owoc będzie miękki i lekko uginający się pod palcami, ale nie powinien sprawiać wrażenia jakby miał się rozpaść pod palcami. Najlepiej kupić jeszcze twardy i zielony owoc i odłożyć go w domu na dzień lub dwa. Dużo łatwiej będzie monitorować jego stan, gdy będziemy mieć go w domu.