Przepis na Chia bowl

Liczba porcji: 2
Czas przygotowania:
5 + 30 minut schładzania
Czas całkowity: 40 minut

Składniki

  • ½ szklanki nasion chia
  • 2 szklanki mleka migdałowego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 mango
  • 1 kiwi
  • 1 garść orzechów brazylijskich
  • 1 garść żurawiny
  • 2 łyżki konopi łuskanych

Przygotowanie
Mleko migdałowe, nasiona chia, ekstrakt, wiórki kokosowe i syrop klonowy dobrze wymieszać. Odstawić na co najmniej 30 minut do lodówki (najlepiej na całą noc). Mango obrać, odkroić miąższ od pestki i zmiksować na gładki mus. Kiwi obrać, pokroić w talarki (ja wycinałam gwiazdki foremkami do pierniczków). Gotowy pudding przełożyć do dwóch misek, na każdą wyłożyć połowę musu z mango, kiwi, posiekane orzechy brazylijskie, nasiona konopi i żurawinę.

MOŻLIWOŚCI
• mleko migdałowe możemy zamienić na dowolne mleko roślinne lub zwierzęce
• mango można zamienić na maliny lub truskawki

Smacznego!

Przepis pochodzi z najnowszej książki Kingi Paruzel "Dieta ze smakiem"
Kinga udowadnia w książce, że dieta wcale nie musi oznaczać wyrzeczeń, a wręcz przeciwnie po obejrzeniu kolorowych, nasyconych barwami zdjęć do książki nabiera się apetytu na tak wyborną dietę.

Zobacz też: Nasiona chia - wielka moc w małym ziarenku >>>