Chipsy warzywne - cukinia

Umyj dowolną ilość cukinii. Wysusz ją dokładnie. Obieranie nie jest konieczne. Skrój je na mandolinie lub krajalnicy na cienkie plasterki. Polej oliwą i posyp ulubioną przyprawą - polecamy paprykę lub przyprawę Harissa. Wypiekaj chipsy w niskiej temperaturze - wystarczy 100 stopni przez godzinę. W połowie czasu obróć plasterki na drugą stronę. 

Chipsy warzywne - buraki 

Surowe buraki obierz ze skórki i skrój na krajalnicy na cienkie plasterki. Nie bój się zabrudzeń rąk od buraczanego soku, pomoże Ci z nimi sok z cytryny. Plasterki buraka przerzuć do miski, dodaj do nich 2 łyżki oliwy z oliwek, sól, czosnek i pieprz. Wymieszaj dokładnie całość. Piecz około 20 minut w 180 stopniach. 

Chipsy warzywne - jarmuż 

Chipsy wykonasz w ekspresowym czasie. Gotowy jarmuż umyj i dokładnie osusz. Przypraw go słodką papryką, solą i pieprzem. Całość skrop oliwą z oliwek. Jarmuż dobrze odnajduje się w towarzystwie przypraw. Piecz około 7 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. 

Zobacz też: Sałatka z pieczoną dynią, jarmużem i serem feta ->>

Chipsy warzywne - marchewki 

Dowolną ilość marchewek umyj, obierz i zetrzyj na cienkie talarki. Możesz wybrać w sklepie lub na targowisku dorodniejsze okazy warzywa - tak, aby chipsy miały większe powierzchnie. Postępuj podobnie, jak z burakami: przesyp talarki do miski, dodaj 3 łyżki oliwy z oliwek, przypraw łyżeczką papryki ostrej i ½ łyżeczki cynamonu - nada on charakterystycznego smaku marchewce. Posól chipsy na blaszce. Wypiekaj marchewkę około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Chipsy warzywne - bakłażany 

Dowolną ilość bakłażana pokrój na plasterki - wybieraj lepiej mniejsze sztuki warzywa, dzięki temu ich miąższ będzie bardziej zbity. Tak przygotowanego bakłażana wymieszaj z przyprawami: czosnkiem, oregano i pieprzem. Bakłażana przełóż na blaszkę i wsadź do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. 12 minut powinno starczyć. W połowie czasu obróć plastry bakłażana na drugą stronę. 

Chipsy warzywne to doskonała alternatywa dla przekąsek podawanych na spotkaniach ze znajomymi lub czegoś do pochrupania przy wieczornym seansie. Są bardzo proste i ekspresowe w wykonaniu. Sezon na warzywa w pełni, testowanie przepisów czas zacząć! :)