Chleb bananowy - przepis
Składniki
- 400 g bardzo dojrzałych bananów, bez skórek
- 100 g cukru lub 150 g ksylitolu
- 130 g masła orzechowego
- 200 g białej mąki gryczanej
- 70 ml mleka roślinnego
- 40 g mielonego siemienia lnianego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki mielonego kardamonu
- Szczypta soli
- Szczypta gałki muszkatołowej
- Dodatkowo do ułożenia na wierzchu: jeden lub dwa banany, garść orzechów włoskich
Sposób przygotowania
- Prostokątną formę o wymiarach 13 cm x 26 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Włóż do miski banany, masło orzechowe, cukier, mleko , sok z cytryny, ocet, ekstrakt waniliowy i przyprawy. Użyj blendera lub malaksera i zmiksuj to na gładką masę.
- Wymieszaj w misce mąkę, siemię lniane, proszek do pieczenia i sodę. Dodaj tą mieszankę do masy i ponownie wymieszaj, aby połączyć składniki.
- Włóż masę do keksówki i ułóż na wierzchu banany pokrojone na 2-3 centymetrowe kawałki i kawałki orzechów włoskich.
- Wstaw ciasto do nagrzanego na 180°C piekarnika i piecz przez około 50-60 minut.
- Wystudzone ciasto jest gotowe do spożycia.
Smacznego!
Komentarze