Chleb orzechowy z żurawiną - przepis

Przepis na: 16 porcji  
Przygotowanie: 40 minut + czas rośnięcia
Porcja: 175 kcal

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 250 ml śmietany 18%
  • 100 g łuskanych orzechów laskowych
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 50 g rodzynek
  • 7 g suszonych drożdży
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • mąka do oprószenia
  • foremki

Przygotowanie:

1. Orzechy laskowe przełóż do misy robota i zmiel lub drobnoposiekaj. Następnie dodaj mąkę, drożdże, cukier, żurawinę i rodzynki. Wlej śmietanę i oliwę oraz wbij jajko.
2. Wyrób ciasto do momentu, aż będzie odchodzić od dłoni. Jeżeli jest zbyt kleiste, dosyp odrobinę mąki pszennej. Odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3. Ciasto przełóż do keksówki o wymiarach 25x12 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i oprósz mąką. Ostrym nożykiem natnij wierzch, tworząc kratkę.
4. Chleb piecz 35 minut w 180 st. C. Wystudź na kratce kuchennej.

Nasza Rada
Zamiast orzechów laskowych możesz dodać podprażone na suchej patelni pestki słonecznika i dyni.