Co czyni chlebek bananowy tak popularnym? Może to, że przygotowanie ciasta zajmuje niespełna 15 minut i sprawdzi się o każdej porze dnia. Z doświadczenia mogę poradzić, żeby od razu przygotować dwie porcje.

Chlebek bananowy – przepis

Składniki:

  • 3 – 4 dojrzałe banany
  • 1 i ½ szklanki mąki
  • ¾ szklanki cukru
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • jajko
  • 75 g roztopionego masła
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • opcjonalnie drobne kawałki czekolady i ulubione orzechy

+ keksówka 10 x 20 cm, 4 miseczki różnej wielkości

Sposób przygotowania:

  1. W małej miseczce roztapiamy masło i odkładamy je do wystygnięcia.
  2. W największej misce widelcem rozgniatamy banany i dodajemy do nich roztopione masło. Mieszamy.
  3. W drugiej miseczce delikatnie roztrzepujemy jajko, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Mieszamy.
  4. W trzeciej miseczce mieszamy mąkę z sodą oczyszczoną.
  5. Do miski z bananami przelewamy cukier z jajkiem i na koniec dodajemy mąkę z sodą oczyszczoną. Mieszamy wszystko do połączenia się składników. Możemy dodać pokruszoną czekoladę i kawałki orzechów.
  6. Masę przelewamy do keksówki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 50/60 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C.

Smacznego!