Co czyni chlebek bananowy tak popularnym? Może to, że przygotowanie ciasta zajmuje niespełna 15 minut i sprawdzi się o każdej porze dnia. Z doświadczenia mogę poradzić, żeby od razu przygotować dwie porcje.
Chlebek bananowy – przepis
Składniki:
- 3 – 4 dojrzałe banany
- 1 i ½ szklanki mąki
- ¾ szklanki cukru
- łyżeczka sody oczyszczonej
- jajko
- 75 g roztopionego masła
- szczypta soli
- łyżeczka cukru waniliowego
- opcjonalnie drobne kawałki czekolady i ulubione orzechy
+ keksówka i 4 miseczki różnej wielkości
Sposób przygotowania:
- W małej miseczce roztapiamy masło i odkładamy je do wystygnięcia.
- W największej misce widelcem rozgniatamy banany i dodajemy do nich roztopione masło. Mieszamy.
- W drugiej miseczce delikatnie roztrzepujemy jajko, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Mieszamy.
- W trzeciej miseczce mieszamy mąkę z sodą oczyszczoną.
- Do miski z bananami przelewamy cukier z jajkiem i na koniec dodajemy mąkę z sodą oczyszczoną. Mieszamy wszystko do połączenia się składników. Możemy dodać pokruszoną czekoladę i kawałki orzechów.
- Masę przelewamy do keksówki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 50/60 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C.
Smacznego!
Komentarze