Chłodnik z ogórków małosolnych - składniki:
- 450 ml maślanki
- 220 ml jogurtu naturalnego
- 4 ogórki małosolne
- 3 ogórki gruntowe
- 4 ząbki czosnku
- Sól i pieprz do smaku
- Garść świeżego koperku
- 4 jajka
- Kilka młodych ziemniaków
- Szczypiorek
Chłodnik z ogórków małosolnych - przygotowanie
1. Maślankę przelej do dużej miski. Dodaj jogurt i wymieszaj.
2. Ogórki małosolne i gruntowe zetrzyj na grubej tarce albo posiekaj w plasterki. Dodaj do maślanki i jogurtu. Dobrze wymieszaj.
3. Przeciśnij czosnek przez praskę i wymieszaj z resztą składników. Dodaj sól i pieprz oraz drobno posiekany koperek. Wymieszaj, a następnie rozlej do małych miseczek.
4. Do każdej z nich włóż przekrojone na pół ugotowane jajko i pokrojone w kostkę ugotowane ziemniaki. Posyp szczypiorkiem. Smacznego!
--
Źródło: Moje Gotowanie
Komentarze