Chłodnik z ogórków małosolnych - składniki:

  • 450 ml maślanki
  • 220 ml jogurtu naturalnego
  • 4 ogórki małosolne
  • 3 ogórki gruntowe
  • 4 ząbki czosnku
  • Sól i pieprz do smaku
  • Garść świeżego koperku
  • 4 jajka
  • Kilka młodych ziemniaków
  • Szczypiorek

Chłodnik z ogórków małosolnych - przygotowanie

1. Maślankę przelej do dużej miski. Dodaj jogurt i wymieszaj.

2. Ogórki małosolne i gruntowe zetrzyj na grubej tarce albo posiekaj w plasterki. Dodaj do maślanki i jogurtu. Dobrze wymieszaj.

3. Przeciśnij czosnek przez praskę i wymieszaj z resztą składników. Dodaj sól i pieprz oraz drobno posiekany koperek. Wymieszaj, a następnie rozlej do małych miseczek.

4. Do każdej z nich włóż przekrojone na pół ugotowane jajko i pokrojone w kostkę ugotowane ziemniaki. Posyp szczypiorkiem. Smacznego!

--

Źródło: Moje Gotowanie