Churrosy - przepis

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 30 g masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 250 ml wody

Dodatkowo:

  • tłuszcz do smażenia, np. olej rzepakowy lub smalec
  • cukier drobny kryształ do posypania

Przygotowanie:
Wodę zagotuj z masłem, solą i cukrem. Wsyp całą mąkę i szybko wymieszaj. Gotuj na małym ogniu, energicznie mieszając, aż ciasto będzie odchodzić od garnka.
Zdejmij z palnika. Od razu dodaj jedno jajko i zmiksuj. Poczekaj, az trochę wystygnie i dodaj drugie jajko. Zmiksuj. Ciasto powinno być jednolite, gładkie i gęste.
Tłuszcz rozgrzej w dużym garnku. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką o średnicy 1 cm., w kształcie zamkniętej gwiazdki.
Ciasto wyciśnij na rozgrzany tłuszcz, tworząc długie paski. Ciasto odcinaj nożyczkami. Smaż z dwóch stron na złoto.
Usmażone churrosy wyciągnij łyżką cedzakową na ręcznik papierowy.Chłodne posyp cukrem.