Churrosy - przepis
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 30 g masła
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 250 ml wody
Dodatkowo:
- tłuszcz do smażenia, np. olej rzepakowy lub smalec
- cukier drobny kryształ do posypania
Przygotowanie:
Wodę zagotuj z masłem, solą i cukrem. Wsyp całą mąkę i szybko wymieszaj. Gotuj na małym ogniu, energicznie mieszając, aż ciasto będzie odchodzić od garnka.
Zdejmij z palnika. Od razu dodaj jedno jajko i zmiksuj. Poczekaj, az trochę wystygnie i dodaj drugie jajko. Zmiksuj. Ciasto powinno być jednolite, gładkie i gęste.
Tłuszcz rozgrzej w dużym garnku. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką o średnicy 1 cm., w kształcie zamkniętej gwiazdki.
Ciasto wyciśnij na rozgrzany tłuszcz, tworząc długie paski. Ciasto odcinaj nożyczkami. Smaż z dwóch stron na złoto.
Usmażone churrosy wyciągnij łyżką cedzakową na ręcznik papierowy.Chłodne posyp cukrem.
Komentarze