Spis treści:

  1. Ciasteczka wielkanocne zajączki
  2. Ciasteczka wielkanocne z lukrem
  3. Ciasteczka wielkanocne owieczki
  4. Ciasteczka wielkanocne jajka
  5. Ciasteczka wielkanocne z marcepanem
  6. Ciasteczka wielkanocne fit

Ciasteczka wielkanocne zajączki

Składniki:

  • kostka masła,
  • 350 g mąki,
  • 50 g cukru pudru,
  • jajko,
  • starta skórka z cytryny,
  • starta skórka z pomarańczy

Przygotowanie:

  1. Na początku zagniatamy twarde masło z wcześniej przesianą mąką.
  2. Dodajemy cukier puder.
  3. Ścieramy skórkę z cytryny i pomarańczy, uprzednio sparzonej pod gorącą wodą.
  4. Mieszamy wszystko dokładnie i zawijamy w rulonik za pomocą folii spożywczej.
  5. Przekładamy na 30 minut do zamrażalnika.
  6. Po tym czasie rozwałkowujemy i wykrawamy zajączki z formy.
  7. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Ciasteczka wielkanocne z lukrem

Składniki:

Przygotowanie:

  1. Na początku zagniatamy twarde masło z wcześniej przesianą mąką.
  2. Dodajemy cukier puder.
  3. Łączymy z przesianym kakao.
  4. Mieszamy wszystko dokładnie i zawijamy w rulonik za pomocą folii spożywczej.
  5. Przekładamy na 30 minut do zamrażalnika.
  6. Po tym czasie rozwałkowujemy i wykrawamy dowolne kształty z formy.
  7. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  8. Dekorujemy lukrem królewskim.

Ciasteczka wielkanocne - owieczki

Składniki:

  • 350 g mąki,
  • jajko,
  • 60 g cukru,
  • pół szklanki wiórków kokosowych,
  • lukier

Przygotowanie:

  1. Na początku zagniatamy twarde masło z wcześniej przesianą mąką.
  2. Dodajemy cukier puder.
  3. Mieszamy wszystko dokładnie i zawijamy w rulonik za pomocą folii spożywczej.
  4. Przekładamy na 30 minut do zamrażalnika.
  5. Po tym czasie rozwałkowujemy i wykrawamy owieczki z formy.
  6. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  7. Dekorujemy lukrem i oprószamy wiórkami kokosowymi.

Ciasteczka wielkanocne jajka

Składniki:

  • 350 g mąki,
  • jajko,
  • 50 g cukru pudru,
  • pisaki kolorowe,
  • starta skórka z cytryny

Przygotowanie:

  1. Na początku zagniatamy twarde masło z wcześniej przesianą mąką.
  2. Dodajemy cukier puder.
  3. Ścieramy skórkę z cytryny, uprzednio sparzonej pod gorącą wodą.
  4. Mieszamy wszystko dokładnie i zawijamy w rulonik za pomocą folii spożywczej.
  5. Przekładamy na 30 minut do zamrażalnika.
  6. Po tym czasie rozwałkowujemy i wykrawamy jajka pisanki z formy.
  7. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  8. Na koniec dekorujemy kolorowymi pisakami.

Ciasteczka wielkanocne z marcepanem

Składniki:

  • 350 g mąki,
  • jajko,
  • 50 g cukru pudru,
  • 100 g masy marcepanowej,
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Na początku zagniatamy twarde masło z wcześniej przesianą mąką.
  2. Dodajemy cukier puder.
  3. Mieszamy wszystko dokładnie i zawijamy w rulonik za pomocą folii spożywczej.
  4. Przekładamy na 30 minut do zamrażalnika.
  5. Po tym czasie rozwałkowujemy i wykrawamy zajączki z formy.
  6. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.

Fit ciasteczka wielkanocne

Składniki:

  • szklanka mąki bezglutenowej,
  • jajko,
  • 50 g ksylitolu,
  • szklanka masła orzechowego,
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Ubijamy masło orzechowe w mikserze razem z jajkiem i ksylitolem.
  2. Łączymy z mąką bezglutenową, wcześniej przesianą.
  3. Dodajemy szczyptę soli.
  4. Formujemy kulki i przygniatamy widelcem.
  5. Pieczemy przez 15 minut w 190 stopniach Celsjusza.
  6. Oprószamy cukrem pudrem.

Zobacz też:

Ciasteczka wielkanocne z lukrem3

Ciasteczka wielkanocne z lukrem4