Przepis pochodzi z najnowsze książki "Dziewczyny z wypiekami", gdzie znajdziecie mnóstwo słodkich pyszności na 4 pory roku!
Ciasteczka malinowe - przepis
Składniki na 10 sztuk
- 230 g mąki pszennej tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 100 g miękkiego masła
- 100 g cukru
- 1 jajko w rozmiarze L
- szczypta soli
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
- 20 g liofilizowanych malin
- skórka z 1 cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 10 malin mrożonych
Przygotowanie
W misce umieść miękkie masło w temperaturze pokojowej. Dodaj cukier i dokładnie wymieszaj za pomocą szpatułki albo drewnianej łyżki. Dodaj jajko, ekstrakt waniliowy i ponownie wymieszaj. Mąki razem z proszkiem do pieczenia i sodą przesiej przez sito. Dodaj do masy razem z solą i liofilizowanymi malinami. Cytrynę sparz, osusz i zetrzyj z niej skórkę. Dodaj ją do ciasta. Wymieszaj. Nagrzej piekarnik do 180°C. Uformuj z ciasta kulki o wadze mniej więcej 50 g. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie spłaszcz ręką i na każdym umieść mrożoną malinę lub dwie. Piecz ciastka w rozgrzanym piekarniku przez 12-14 minut. Ciastka wyjmij z piekarnika i spłaszcz za pomocą jakiegoś płaskiego kuchennego narzędzia. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
Komentarze