Przepis pochodzi z najnowsze książki "Dziewczyny z wypiekami", gdzie znajdziecie mnóstwo słodkich pyszności na 4 pory roku!

Ciasteczka malinowe - przepis

Składniki na 10 sztuk

  •     230 g mąki pszennej tortowej
  •     1 łyżka mąki ziemniaczanej
  •     100 g miękkiego masła
  •     100 g cukru
  •     1 jajko w rozmiarze L
  •     szczypta soli
  •     ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  •     ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  •     20 g liofilizowanych malin
  •     skórka z 1 cytryny
  •     1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  •     10 malin mrożonych

Przygotowanie

W misce umieść miękkie masło w temperaturze pokojowej. Dodaj cukier i dokładnie wymieszaj za pomocą szpatułki albo drewnianej łyżki. Dodaj jajko, ekstrakt waniliowy i ponownie wymieszaj. Mąki razem z proszkiem do pieczenia i sodą przesiej przez sito. Dodaj do masy razem z solą i liofilizowanymi malinami. Cytrynę sparz, osusz i zetrzyj z niej skórkę. Dodaj ją do ciasta. Wymieszaj. Nagrzej piekarnik do 180°C. Uformuj z ciasta kulki o wadze mniej więcej 50 g. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie spłaszcz ręką i na każdym umieść mrożoną malinę lub dwie. Piecz ciastka w rozgrzanym piekarniku przez 12-14 minut. Ciastka wyjmij z piekarnika i spłaszcz za pomocą jakiegoś płaskiego kuchennego narzędzia. Odstaw do całkowitego wystudzenia.