Ciasteczka maślane - składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 125 g masła (np. OSM Piątnica)
  • Na lukier: kilka łyżek soku z cytryny, pół szklanki cukru pudru. 

Przygotowanie:

1. Wszystkie suche produkty wymieszać w misce, dodać pokrojone zimne masło i jajko. Całość wyrobić na jednolitą masę. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na godzinę.

2. Następnie rozwałkować ciasto podsypując mąką na ok. 0,5 centymetra, po czym wyciąć serduszka lub inne kształty ciasteczek. Tak przygotowane przełożyć na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia i piec w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez ok. 10-12 minut.

3. Połącz cukier puder z sokiem z cytryny i mieszaj aż do uzyskania gęstej, białej masy. W razie potrzeby dodaj trochę cukru lub odrobinę soku z cytryny. Każde ciasteczko posmaruj z wierzchu lukrem.

Wskazówka:

Zamiast lukru możesz też użyć gotowej masy cukrowej. Rozwałkuj ją i wytnij z niej takie same kształty, jak ciasteczka. Wyłóż na jeszcze gorące, zaraz po wyciągnięciu z piekarnika.

--

Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy