Ciasteczka z masłem orzechowym pochodzą ze Stanów Zjednoczonych. Teraz podbijają piekarniki oraz serca ludzi na całym świecie. Są lekko słonawe, dzięki czemu mają nieoczywisty smak i nie czujemy zasłodzenia po ich zjedzeniu. Spróbujcie koniecznie:)

Ciasteczka z masłem orzechowym – przepis

Składniki:

  • 250 ml (szklanka) masła orzechowego
  • 250 ml (szklanka) brązowego cukru
  • 1 duże jajko
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ szklanki pokrojonej gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce.
  2. Ciasto dzielimy na 12 części, formujemy kulki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Rozpłaszczamy je delikatnie i pieczemy przez 12 minut w 165°C.