3bit bez pieczenia – przepis

Składniki:

  • 750 ml mleka
  • 500 ml zimnej śmietanki kremówki 30%
  • 500 g herbatników
  • 1 puszka masy kajmakowej (około 500 g)
  • 200 g masła (miękkiego)
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (łącznie 80g budyniu)
  • 50 g ciemnej czekolady
  • 3 łyżki cukru
  • 2 opakowania fix-u do śmietany
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 łyżka kakao

Sposób przygotowania:

  1. Zrób budyń. Wymieszaj proszki budyniowe z 250 ml mleka i z cukrem. Resztę mleka (500 ml) zagotuj aż będzie kipieć. Do kipiącego mleka energicznie mieszając wlej mieszankę mleka z budyniem. Gdy przygotowana masa będzie gładka, zagotuj ją i odstaw do ostudzenia. Możesz też przełożyć masę do czystej miski i przykryć ją przezroczystą folią spożywczą.
  2. Formę do pieczenia o wymiarach 20cm x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno formy o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Spód blachy wyłóż herbatnikami i rozsmaruj na nich masę kajmakową. Wyłóż blachę drugą warstwą herbatników.  
  3. Ubij masło na puszystą masę. Stopniowo dodawaj do niej ostudzony budyń, cały czas ubijając masę. Masa powinna być gładka i jednolita, gdy taka będzie przełóż ją do blachy i przykryj ostatnią warstwą ciasteczek.
  4. Do śmietany kremówki dodaj cukier waniliowy i ubij ją na sztywną pianę. Dodaj pod koniec fix-y do śmietany. Masę wyłóż na ciasto. Posyp ciasto kakao.
  5. Odłóż ciasto w chłodne miejsce na 3 – 4 godziny. Ciasto po tym czasie będzie gotowe do spożycia.

Smacznego!