Ciasto dyniowe bez pieczenia - składniki
Spód:
- 250 g herbatników,
- 2 łyżki masła
Masa dyniowa:
- 250 g serka mascarpone,
- 2-3 łyżki cukru pudru,
- 150 g przecieru z dyni,
- ½ łyżeczki cynamonu, po dużej szczypie mielonego imbiru i gałki muszkatołowej,
- 2 łyżeczki żelatyny,
- 100 ml mleka
Ciasto dyniowe - sposób wykonania:
1. Herbatniki pokrusz wałkiem lub zmiksuj w melakserze. Masło rozpuść. Wymieszaj z pokruszonymi herbatnikami. Masą wylep wyłożoną papierem do pieczenia formę. Wstaw na przynajmniej godzinę do lodówki.
2. Mascarpone zmiksuj razem z cukrem pudrem, następnie dodaj przecier z dyni i przyprawy. Żelatynę rozpuść w gorącym mleku. Przestudź, dodaj do masy i całość krótko zmiksuj. Masę wylej na schłodzony spód. Wstaw na przynajmniej 4 godziny do lodówki.
Jak zrobić przecier z dyni?
To bardzo prosta sprawa. Dynię wystarczy pokroić na kawałki (usuwamy wcześniej pestki) i ułożyć na pokrytej papierem do pieczenia blasze. Całość wstawiamy następnie na ok. 30-40 minut do nagrzanego do 200 st. C piekarnika. Z upieczonej dyni odcinamy następnie skórkę , a miąższ miksujemy (jeśli dynia jest odmiany hokkaido, możemy nie obierać skóry). Jeśli nie dysponujesz piekarnikiem, miąższ dyni po prostu pokrój w kostkę, podlej odrobiną wody, ugotuj (warto dokładnie odparować wodę, wtedy pulpa będzie gęściejsza) i następnie zmiksuj. Przecier możesz wykorzystać do ciasta i innych deserów, ale też zupy, humusu, sosu. Świetnie przechowuje się zamrożony.

--
Zobacz też: Ciasto dyniowe bez miksera >>>
Komentarze