Ciasto Góra Lodowa na biszkoptach

Składniki:

Na biszkopt:

  • 5 jajek,
  • 150 g cukru,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 50 g mąki ziemniaczanej,
  • 4 łyżki wody.

Na masę budyniową:

  • 500 ml mleka,
  • 6 żółtek,
  • 50 g cukru,
  • 15 g mąki ziemniaczanej,
  • 200 g masła.

Polewa na bazie mleka w proszku:

  • 150 g masła,
  • 50 g cukru,
  • 100 ml wody,
  • 1,5 szklanki mleka w proszku,
  • 2 łyżki kakao.

Na wierzch:

  • 300 g biszkoptów okrągłych

Dobra rada: ciasto możemy przygotować zarówno na kakaowym biszkopcie lub na jasnym, jeżeli chcemy uzyskać nieco delikatniejszy smak. Przygotowując kakaową, wystarczy odjąć 2 łyżki mąki z przepisu i dodać w to miejsce dwie łyżki kakao naturalnego. Smak i efekt nieziemski!

Przygotowanie:

  1. Na początku przygotowujemy masę budyniową.
  2. W mleku rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i stopniowo dodajemy masło. Wszystko dokładnie mieszamy tak, aby nie przywarło. Dosypujemy cukier.
  3. Gdy masa nieco ostygnie, dodajemy po jednym żółtku, energicznie mieszając.
  4. Należy uważać, aby nie ścięły się pod wpływem temperatury. Odkładamy krem budyniowy do całkowitego ostygnięcia.
  5. Następnie pieczemy biszkopt, najlepiej w prostokątnej foremce.
  6. Ubijamy w mikserze białka, po oddzieleniu od żółtek razem z cukrem do uzyskania puszystej piany.
  7. Stopniowo dodajemy żółtka oraz wsypujemy mąkę pszenną i ziemniaczaną po łyżce.
  8. Mieszamy szpatułką tak, aby nie zniszczyć delikatnej struktury masy na biszkopt.
  9. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza przez 30 minut.
  10. Po tym czasie wyciągamy i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie kroimy na pół.
  11. Biszkopt nasączamy wodą z cytryną lub delikatnie zaparzoną herbatą z syropem.
  12. Przekładamy biszkopt warstwą kremu budyniowego i przykrywamy kolejnym płatem.
  13. Smarujemy wierzch kolejną warstwą kremu budyniowego i układamy biszkopty na sztorc, tworząc górę lodową.
  14. W rondelku zagotowujemy masło z mlekiem w proszku, wodą i cukrem. Gdy nieco ostygnie, dzielimy na dwie części i do jednej wsypujemy kakao.
  15. Polewamy ciasto naprzemiennie dwiema polewami. Odstawiamy do wystygnięcia i przekładamy do lodówki przynajmniej na 2 godziny lub całą noc.